Koji su to najuticajniji gradovi u istoriji?

05/06/2018 12:27

Koji su to najuticajniji gradovi u istoriji?

Koji gradovi su najviše uticali na kreiranje istorije?

Jerusalim

Jerusalim predstavlja jedno od najuticajnijih svetih mesta, od biblijskih vremena. Ovaj grad privlačio je veliki broj hodočasnika posvećenih religiji. U gradu se nalazi Zapadni zid i Brdo hrama.

Meka

Meka je grad u Saudijskoj Arabiji u kom se, 570. godine rodio prorok Muhamed, osnivač islama. Jasno je koliki značaj ima ovaj grad. Naime, islam je imao ogroman uticaj na ceo svet. Oko 15 miliona muslimana u toku godine poseti Meku.

Atina

Atina predstavlja kolevku zapadne civilizacije i jedan od najuticajnijih gradova u istoriji. Ovo je grad filozofije, demokratije i arhitekture. Atina je prvi grad gomaćin Olimpijskih igara 1896. godine. Mnoga imena koja su obeležila istoriju potiču iz Atine – Platon, Sokrat i drugi.

Konstantinopolj

Prestonicu nekadašnjeg Vizantijskog carstva osnovali su stari Grci, pre više od hiljadu i po godina. Prvobitno se zvao Bizantion, a danas je poznat kao Istanbul. Karakterišu ga remek dela arhitekture, Aja Sofija i sveta palata vizantijskih careva.

Rim

Rimsko carstvo je najpoznatije carstvo u istoriji. Grad star hiljadama godina nekada je vladao skoro celim civilizovanim svetom. Rim je sedište katoličke crkve, a milioni turista ga posete tokom godine zbog velikog broja znamenitosti, ali i fantastične hrane.

Vavilon

Vavilon se nalazi na oko 100 kilometara od Bagdada. Drevni ostaci grada ukazuju na nekadašnje postojanje centra mesopotamske civilizacije, stare dve hiljade godina. U Vavilonu je nastao prvi zakonik u istoriji, a napisao ga je drevni vladar Hamurabi.

Peking

Prestonica Kine bogata je istorijom dugom 3000 godina. Veličanstven je zahvaljujući neverovatnoj arhitekturi, a karakteriše ga i postojanje zdanja “Zabranjeni grad”, palata dinastije Ming i Ćing.

Ur

Ovaj sumerski grad dobio je ime po svom osnivaču. Povezan je biblijski sa Abrahamom, a postojao je od 5000. godine p.n.e., pa sve do 450 godine naše ere.

Pariz

Pariz je centar kulture od srednjeg veka, a veliki uticaj je imao na modernu Evropu. U pitanju je jedan od najposećenijih svetskih gradova.

Eridu

U pitanju je drevni sumerski grad, najverovatnije najstariji grad na svetu. Osnovali su ga nomadi i ribari.

05/06/2018 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments