Zanimljivosti o Njujorku

24/04/2023 10:03

Zanimljivosti o Njujorku

Jedan od najpoznatijih i najposećenijih svetskih metropola, Njujork krije nekoliko zanimljivih činjenica. Pored brojnih mesta za posetiti i videti u ovom gardu nalaze se i lokacije koje, ukoliko vas put nanese u Njujork, morate posetiti.

Podzemni park

U Njujorku, na Zapadnoj strani Menhetna izgrađen je javni park High Line, pa je tako uveliko u izgradnji i podzemni park The Lowline, koji će biti završen 2021. godine.

Sivi soko

Grad Njujork predstavlja dom sivog sokola. Na mostovima i oblakoderima širom grada niču gnezda ove zadivljujuće vrste ptica, dok se u parkovima i na Stenton Ajlendu mogu naći raznovrsne vrtste životinja kao što su zečevi, koranjče i jeleni. U drugim delovima grada, poput Bronksa možete videti kojota, tvora, pa čak i oposuma. A tu su i nezaobilazni slepi miševi.

Tajna železnička stanica

Najpoznatiji hotel u Njujorku, Waldorf Astoria, koji se prvobitno nalazio na mestu danšnjeg Empajer stejt bildinga, počiva iznad skrivene stanice poznate kao Track 61. Ova železnička stanica predstavlja produžetak stanice Grand Central, koja se nalazi nekoliko ulica dalje od hotela. Stanica je izgrađena 1930. godine za tadašnjeg predsednika SAD-a, Frenklina Ruzvelta, kao tajni ulaz u hotel.

Najbolji pogled

Najbolji pogled na Njujork imaćete ukoliko se nađete na Guvernerevom ostrvu. Sa prostranstva kakvo je novi javni park The Hills, koji se prostire na četiri hektara okolnih brda, možete uživati u pogledu na Menhetn, Bruklin, Kip slobode i Džerzi.

Njujorški točak

Njujorški točak na Steton Ajlendu visok 192 metra predstavljaće najviši točak na svetu. Kraj izgradnje planiran je u toku 2018. godine.

Britanija usred Njujorka

Svi veliki svetski gradovi imaju određene četvrti poput Male Italije, Kineske četvrti i drugih. Njujork je prvi grad koji ima četvrt Mala Britanija. Posetioci ove četvrti uživaće u kafiću Tea&Sympathy, tradicionalnom engleskom čaju i prepoznatljivim ukusima hrane.

24/04/2023 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments