Grad u kojem se popije najviše kafe godišnje!

30/11/2020 16:40

Grad u kojem se popije najviše kafe godišnje!

Kad pomislimo na kafu, obično je to espreso i maštamo da ga pijemo negde u Italiji, gde ga posebno obožavaju i kažu- najbolje spremaju, ili pak se setimo koliko Turci vole svoju posebnu kafu koja je nešto drugačije strukture.

Nećete verovati, ali grad u kome se godišnje proda najviše kafa i u kome se nalazi najviše i najrazličitih kafeterija je Seul u Južnoj Koreji. Koreanci su potpuno ludi za kafom, ovde je ispijanje kafe postala celodnevna aktivnost. prosečan Seulac popije godišnje više kafe od prosečnog Nemca a to je 949 šoljica kafe godišnje! 

Seul ima preko 15.000 kafeterija! Vlasnici kafeterija ovde moraju da imaju bezbroj inovativnih ideja jel konkurencija ne spava- mora da to ima neke veze sa kofeinom.

Kafeterije u Seulu pružaju ogroman izbor kafa, kao i dodataka kafama, pokušavajući da animiraju goste. Koreanci vole i dobro poznaju zrno kafe, inovativni su u načinu prženja, mešavinama i ukusima, zanju dobro da uklope poseban šmek i volumen u zavisnosti od porekla kafe, sorte i inovativni su u smišljanju novih dodataka i vrsta napitaka, kao i pravljenju posebnog ambijenta u kojima se kafa ispija

Samo u jednoj ulici Gangnam, dužine svega 3. 5 kilometara nalaze se 150 različitih kafeterija.

Od posenih ponuda izdvajaju se – Late makijato sa šećernom penom u kafeteriji „Bananna Tree“, gde je vlasnica povedena dečijom strasti za šećernom penom pomislila da će ova vašarska kafa usrećiti ljude i izgledati lepo. Kafa je veoma kvalitetna, mešavina je etiopijske i kolumbijske kafe sa punomasnim mlekom i od gore ide glavna atrakcija- šećerna pena!

Kafa sa azotom od nedavno privlači sve veći broj Seulaca, deluje kao bavarsko svetlo pivo i po svojoj koinzistenciji podseća na isto! Već prvog meseca od kad su polčeli da je spravljaju i služe, od marta do aprila, prodato je 20 000 šoljica ove kafe. Proces je poseban i dugotrajan. Mešaju se tri vrste zrna različitog porekla za ovu kafu – gvatemalska, kolumbijska i etiopijska, sve ove kafe se prže dvadeset minuta na 200 stepeni i potom se zrna prelivaju hladnom vodom pa to stoji i do 12 sati. Onda se hladna kafa meša pod pritiskom sa azotom. Azot čini kafu kremastijom i daje joj volumen, kada se susretnu azot i kafa dobija se blagi efekat vodopada! 

Ako ipak više volite ugođaj i bitniji vam je ambijent od same kafe, možete piti „monster coffe“ u ulici „Sezamie street“ u kafeteriji koja je u isto vreme i prodavnica igračaka, ili kafu sa sopstvenim selfijem koja košta čak sedam evra i prilično ima sintetički ukus zbog boja sa kojima se pravi vaš selfi u peni kafe, inače je u pitanju običan espreso sa mlekom i penom.

Ove kafe spram evropskih imaju dosta jaku cenu- običan espeso košta od dva evra, monster i kafa sa šećernom penom 4.5-5 evra, a selfi kafa čak 7 evra, što nije čudno za Seul i nikako ne ometa Koreance da piju ogromne količine ovih napitaka te je potrošnja kafe poslednje tri godine porasla i za 30 posto.

30/11/2020 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments