Ovi ljubimci su zabranjeni u nekim delovima SAD

18/01/2018 10:00

Ovi ljubimci su zabranjeni u nekim delovima SAD

Ne samo da nas ljubimci čine pametnima i jačima, već mogu da pomognu da živimo duže. Iako postoji mnogo vrsta koje možemo da izaberemo, kupovina nekih od najstandardnijih je zapravo ilegalna u nekim delovima SAD.

Hrčci

Da, verovali ili ne, ali ovi popularni ljubimci ilegalni su u Kaliforniji i na Havajima. Razlog je jednostavan: ovi glodari su veoma prilagodljivi, a budući da ljudi imaju tendenciju da u nekom trenutku ljubimce puste na slobodu, hrčci bi mogli da naruše ekosistem i da unište useve i druge biljke.

Šećerna torbarska verevica

Sigurno ste videli bezbroj Jutjub snimaka ovih malenih glodara. Međutim, “šugar- glajderi”, ma koliko bili slatki, uglavnom su zabranjeni u brojnim zemljama, a ukoliko pak je i legalno da se drže kao kućni ljubimci potrebna je posebna dozvola.

Ježevi

Ove životinje jesu preslatke i vrlo razigrane, ali je u Njujorku, Arizoni, Kaliforniji, Pensilvaniji i Havajima zabranjeno da se drže kao kućni ljubimci. Pored toga što ježevi, iako se drže u zatočeništvu, na slobodi mogu vrlo lako da se prilagode i razmnože, kada se osete ugroženim mogu ozbiljno da povrede čoveka. Uprkos tome, ježevi su i dalje veoma popularni kućni ljubimci u drugim delovima kako SAD, tako i sveta.

Svinje

Kao što već znamo, svinje su veoma pametne životinje, a ponekad pokažu i veću inteligenciju od pasa. U Njujorku, držanje prasića je zabranjeno, jer umeju da budu agresivne kako prema ljudima, tako i prema drugim životinjama.

Otrovni reptili

Iako je otrov kod ovih reptila uklonjen i dalje je ilegalno da se drže kao kućni ljubimci u većini zemalja. Takođe, mnoge druge egzotične životinje, poput pitona, zabranjeni su u brojnim državama.

Papagaj kaluđerica

Dok su neke zemlje prihvatile ove male ptie, druge su ih zabranile, a razlog je isti kao u slučaju hrčkova- kaluđerice se lako prilagođavaju.

Feretka

Pripitomljena podvrsta evropskog tvora je veoma popularan ljubimac u proteklih nekoliko godina, čak i kod nas. Uz to što su veoma privržene vlasniku, feretke vole da se igraju, inteligentne su i druželjubive. Nažalost, feretke su takođe čest prenosilac besnila, pa su zato u brojnim zemljama zabranjene.

18/01/2018 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments