Iznenađujuće činjenice o Dizni crtaćima

21/12/2022 14:22

Iznenađujuće činjenice o Dizni crtaćima

Na današnji dan, pre 80 godina, Dizni je premijerno, u Kartaji Srkl pozorištu emitovao Snežanu i sedam patuljaka. Od tada, pa sve do danas, uživali smo u mnogo ekranizovanih bajki, a evo šta o njima niste znali.

Volt Dizni zauvek je promenio dečji svet, prvo likom Miki Mausa, pa onda i prvim dugometražnim crtanim filmom. Osamdeset godina je prošlo, a kompanija Dizni je i dalje, s razlogom, na vrhu produkcije animiranih crtanih filmova. U nastavku, saznajte neke činjenice koje sigurno niste znali o omiljenim Diznijevim junacima.

Miki i Mini

Davne 1933. godine, Dizni je izjavio da je zvanični rođendan Miki Mausa 1. oktobar 1928., odnosno datum kada je nastala prvi crtež ovog miša. Ali 1978. godine, osnivač Dizni arhive, Dejv Smit, promenio je datum na 18. novembar 1928. godine. Godina je ostala ista, jer je upravo tada prikazan prvi kratki animirani film, sa Mikijem i Mini u glavnoj ulozi. To samo znači da ovaj mišji par ima rođendan na isti dan.

Holivudske zvezde

Miki Maus nije samo prva Dizni zvezda, već i prvi kako Dizni, tako i animirani lik uopšte, koji je odbio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnij 1978. godine. Kasnije, 1987. zvezdu je dobila Snežana, a onda i Žabac Kermit, Paja Patak, Vini Pu, Zvončica te Mapetovci.

Pokahontas

Ovo je jedina Dizni princeza, čiji je lik nastao po uzoru na pravu istorijsku ličnost. Prema nekim istraživačima, njeno pravo ime bilo je Amonute, a Pokahontas je nadimak koji znači “razigrana”. Ipak, Pokahontas je bila dete kada je upoznala Džona Smita i njih dvoje nisu imali romantičnu vezu, kako je predstavljeno u crtanom filmu.

Čudovišta iz ormara

U ovom crtanom filmu, glavni lik Sali, veliko plavo čudovište, ima 2.3 miliona dlaka na krznu. Budući da je crtać animiran, bilo je potrebno 12 sati da se napravi samo jedna scena sa Salijem.

Dalmatinci

Više od 6.400 tačaka pojavljuje se u crtaću 101 Dalmatinac. Svako kuče ima ih 32, majka Perdita 68, dok otac Pongo ima 72.

Natprirodne moći

Samo su sve princeze u Dizni filmovima imale supermoći, a to su bile Elsa iz Zaleđenog kraljevstva i Dugokosa.

Mala princeza sirena

Raspevana kraba iz ovog crtaća zapravo se zove Horacije Telonious Ignjacijus Krustaceus Sebastjan. Jasno vam je sada zašto se u crtaću zove samo Sebastjan.

Grdana i Pepeljugina maćeha su ista osoba

U stvarnom životu naravno!  Naime, glumica Elenor Odli pozajmila je glas Pepeljuginoj maćehi, ali i Grdani, glavnoj zloći u Uspavanoj lepotici.

Dizni Džeki Čen

U kineskoj sinhronizaciji Lepotice i zveri, popularni glumac pozajmljuje glas Zveri, dok je u kieskoj verziji Mulana kapetan Li Šang. Čak je i pevao za obe uloge!

Paja Patak

Klerens Neš, čovek iza glasa ( i lika) Paja Patka, koje je glumio preko 50 godina, pozajmljivao je glasove i Pajinim nećacima Gaji, Raji i Vlaji, u samom početku. Uz to, Klerens je učestvovao i u animiran filmovima kao glas brojnih ptica, pasa, pa čak i konja i medveda, a naravno, glumio je i patke.

Dambo na naslovnici

Peti animirani film Dambo, koji je izašao 1941. godine, oduševio je i kritiku i publiku, a zaradio je 2.5 miliona dolara samo u vreme praznika. Magazin Tajm proglasio je Damba “Sisarom godine”, umesto “Osobe godine”, što je tradicionalno priznanje ovog magazina. Iako je Dambo trebao da bude na naslovnici, tada je napadnut Perl Harbor, pa su druge vesti bile prioritet. Ipak, Dambo nije ostavljen po strani i dobio je posebno mesto u tom broju magazina.

Lunja i Maza

Maza, koker-španijel, nastala je po liku psa jednog od Diznijevih pisaca Džoa Granta. Kada smo već kod ovog crtaća, sećate li se scene sa špagetama? E pa Dizniju se ova ideja uopšte nije dopala, ali na kraju, uspeli su da ga ubede da ostane.

Lepotica i zver

Animator Glen Keane je tokom osmišljavanja lika Zveri, ukombinovao delove tela nekoliko životinja, pa tako Zver ima noge vuka, rep psa, telo medveda, glavu bizona, obrve gorile, njušku divljeg vepra i grivu lava.

21/12/2022 14:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments