Eliksir mladosti!

28/07/2020 13:36

Eliksir mladosti!

Toliko je spominjan i prilično prisutan i dostupan da smo ga olako shvatili. Najviše ga ima u citrusima ali i biljkama sa našeg podneblja kao što su šipak i paprika.

Kažu da sportisti treba da pojedu šest narandži na dan da bi uneli dovoljno ovog moćnog obnavljača organizma i izvora energije i snage.

Za ljude koji nisu izloženi ekstremnim naporima dovoljan je koji kumhvat ili limun na devnom nivou ili suplementski unos u nekih 500 do 1000 jedinica dnevno.

Sa C vitaminom ne možemo preterati. On je hidrosolubilan, što znači da se rastvara u vodi i da se izbacuje putem bubrega i mokraće iz organizma. Zove se i askorbinska kiselina i veoma je teško uneti u organizam u obliku koju telo u potpunosti usvaja, lakše je uneti pomoćna sredstva koja vezuju ovaj vitamin ili ga sadrže u nekim količinama.

Zovu ga eliksir mladosti, životni booster, vitamin života. Odgovoran je za jako puno procesa u organizmu i procesa na ćelijskom nivou, pomaže život i obnovu ćelije, a time i oraganizma. Poznato je i da odlično sintetiše kolagen, odgovoran za tonus kože i organizma, hidrataciju, gipkast. U kompletu ova dva sastojka čine već više od pola posla u revitalizaciji tela i uma.

Poznato nam je da C vitamin momentalno vraća energiju, da je odličan imunizator i antioksidanas i da se od nedavno široko koristi i u kozmetičke svrhe, dobro revitalizuje, osvežava i otklanja pigmentne mrlje i neujednačenosti kože, sitne bore, sa kolagenom udružen popravlja tonus kože.

Koristi se i kao konzervans u prehranbenoj industriji.

Veoma bitna osobina ovog vitamina je i vezivanje gvožđa pa je nezaobilazan suplement pri davanju preparata kod deficita ovog minerala koji je često pratilac anemija, slabih krvnih slika i gubitka krvi.

Pušači obavezno moraju da ga unose. Ukoliko pak vi osetite zamor, krvarenje desnih, suvu, grubu kožu, imate krvarenje iz nosa i skloni ste čestim infekcijama možada je vreme da pojačate unos ovog vitamina. Maligna i kardiovaskularna oboljenja iziskuju visoke koncentracije vitamina C.

28/07/2020 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments