Reč godine!

28/12/2020 15:50

Reč godine!

Ova godina nas je ostavila bez teksta pa tako i prvi put nije proglašena reč godine, iako svi dobro znamo koje su se reči ili reč najviše koristila. Bitno je za istoriju ali mi je radije više nikad ne bi spominjali.

Jezik jeste svojevrsno ogledalo u kome se reflektuju sve društvene promene. Godina 2020. je bila jedno jedinstveno iskustvo za sve tako za i leksinografe koji su mogli da dožive da u kratkom vremenskom periodu, globalno raste upotreba jedne reči .

Oxford Languages, odsek izdavačke kuće Oxford Univercity Press, koji se bavi objavljivaljem rečnika i proučavanjem jezika  ( izdavač je poznatog Oxford English Dictionary), svake godine osluškuje jezik i promene u njemu, i bira reč godine.

Izbor za reč godine prati promene u samom jeziku koje se održavaju na opšte raspoloženje i preokupaciju ljudi tokom čitave godine. U ovoj sumornoj i nepredvidivoj 2020. godini, reč godine prvi put nije izabrana. Stručnjaci iz Oxforda su se složili da je kriza koju proživljavamo uticala na jezik u toj meri da je nemoguće odabrati jednu reč koja bi obeležila čitavu godinu. Zbog toga su objavili poseban izveštaj – „Reči u godini bez presedana“ u kome su pobrojali sve ovogodišnje kandidate – reči koje imaju veze sa pandemijom.

Upotreba reči pandemija se tokom ove godine uvećala za više od 57000 puta. Na globalnom nivou dominirale su reči korona-virus i kovid- 19 (skraćenica od corona virus disease) – prva je od aprila postala jedna od najčešće korišćenih imenica u engleskom jeziku, a druga je već u maju preuzela primat (pre masovne upotrebe reći korona, najupotrebljivanija engleska reč bila je time – vreme).

U prethodnoj 2020. godini stručnjaci su iz meseca u mesec analizirali više od 8 milijardi reči koje se pojavljuju u online vestima. Tokom leta porasla je upotreba reči bush fires (požari niskog rastinja), nakon masovnih požara u Australiji, kao i izraz Black Lives Matter (Crni životi su bitni), nakon događaja u Americi i protesta koji su usledili. 

Kada je vokabular koji se odnosi na koronu u pitanju, pored reči koje označavaju sam virus, do marta ove godine u upotrebi su najviše bile reči kojima se označava društveni uticaj pandemije. Dakle- socijalno distanciranje, samoizolacija, izolacija, karantin, mere zaštite…Primećen je i značajan porast upotrebe mnogih specifičnih medicinskih termina i novih izraza kao što su WFH– work from home- rad od kuće u prevodu).

28/12/2020 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments