Na današnji dan preminuo Alfred Nobel

10/12/2016 09:12

Na današnji dan preminuo Alfred Nobel

Na današnji dan, 10. decembra 1896. godine, preminuo je pronalazač dinamira i osnivač fondacije za Nobelove nagrade, švedski industrijalac Alfred Nobel.

Rođen je u Stokholmu 31. oktobra 1833. godine, a zbog posla njegovog oca, koji je bio inventivan inženjer, često se sa celom porodicom selio. Svoje prvo obrazovanje stekao je u Rusiji, gde su počeli da žive 1842. godine, a podužavali su ga privatni učitelji.

Nastavak obrazovanja počeo je u Parizu, gde je upisao studije hemije. U tom periodu proputovao je celu Evropu, a posetio je i Ameriku, gde je sarađivao sa Eriksonom – pronalazačem brodskog properela.

Kada je započeo ispitivanje upotrebe eksploziva vratio se u švedsku (1859. godine), a ovo interesovanje je delio sa svojim ocem.

Tokom jednog od ispitivanja i proizvodnje gliceril-trinitrata (nitroglicerina) cela njegova fabrika je odletela u vazduh, kada je poginulo petoro ljudi, među njima i brat Alfreda Nobela, Emil Nobel.

Uskoro je uspeo da pronađe bezbedniji način za ispitivanje eksploziva, pa je uspeo i da patentira svoj pronalazak, koji se prodavao u šipkama koje su bile premazivane voskom – kao dinamit.

Tokom života, Alfred Nobel je osmislio 355 patenata, među kojima je dinamit – zahvaljujući kom je stekao bogatstvo.

Upravo je to bogatstvo zaveštao fondu za nagrade za vanredna dostignuća, kako bi se svake godine nagrađivali najistaknutiji i najzaslužniji ljudi koji deluju u oblastima fizike, hemije, medicine, književnosti, kao i oni koji se zalažu za mir širom sveta. Nakon nekog vremena, počele su da se dodeljuju nagrade i za oblast ekonomije.

nobelova-nagrada

Ove prestižne nagrade dobile su naziv po svom osnivaču – Nobelove nagrade, koje su počele da se dodeljuju 1901. godine.

Alfred Nobel je preminuo u svojoj kući u San Remu u Italiji.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

10/12/2016 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments