Zanimljivosti Central parka

04/06/2018 12:16

Zanimljivosti Central parka

 

Šta krije jedan od najpoznatijih parkova na svetu, njujorški Central park, predstavljamo u nastavku.

Central park predstavlja jedno od aktuelnih i najposećenijih turističkih odredišta.

Izgrađen kako bi podigao vrednost nekretnina

Godine 1853. dopuštena je izgradnja prvog raskošnog parka na javnom mestu. Smatra se da su vlasti ovim potezom, izgradnjom, želele da podignu vrednost nekretnina u okolini.

Mali Njujork

Deo parka, odnosno južni kraj, manje je formalan, zamišljen je tako da podseća na Njujork i na njegova predgrađa, dok je severni deo brdovitiji i okružen šumom, što ukazuje na sličnost sa severnim delom grada.

Central park vredi koliko i Aljaska

Park obuhvata površinu od 3.4 kvadratna kilometra, a grad Njujork je koštao 7.4 miliona dolara. Poznata je informacija da je Aljaska kupljena od Rusije za 7.2 miliona.

Zakrivljene ulice

Ulice unutar parka osmišljene su kao zakrivljene kako bi se sprečilo održavanje konjskih trka. Ono što nisu uspeli da spreče, jesu biciklističke trke, koje se u velikom broju održavaju, pa tako dovode i do velikog broja nezgoda.

Ko je predložio izgradnju parka?

Predpostavlja se da je u pitanju pesnik i urednik New York Evening Post-a, Vilijam Kulen Brajan. On je 1844. godine izložio ideju o izgradnji parka i naveo da je projekat odlična zamisao pogotovo kad je u pitanje zdravlje stanovnika grada.

Dom jedne ovce

Naime, u parku je zaista boravila jedna ovca, i to iz estetskih razloga sve do 1934. godine.

Ko je odgovoran za uređenje parka?

Na otvorenom takmičenju za uređenje parka, 1858. godine, od 32 učesnika, istakli su se Frederik Lou Olmsted i Kalvert Voks. Njihov plan uređenja Central parka sadržao je specifične uslove, glavnu fontanu, prostor za održavanje parada i izložbeni prostor, zatim četiri ulice i druge karakteristike koje danas krase ovaj park.

04/06/2018 12:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments