Zanimljivosti o čuvenoj Lajki

07/02/2020 09:11

Zanimljivosti o čuvenoj Lajki

Čuveni pas Lajka je bila prvi živi sisar poslat u Zemljinu orbitu i prva orbitalna žrtva. 

U vreme kada je Lajkina misija pokrenuta, malo je toga bilo poznato o uticaju svemirskih letova na živa bića. Neki naučnici verovali su da ljudi ne bi mogli da prežive lansiranje ili uticaj kosmičkog prostora, tako da su stručnjaci koji su radili na svemirskom programu videli letove životinja kao neophodnu pripremu za mislije s ljudima.Sjedinjene Države koristile su šimpanze; Sovjetski program odlučio je da koristi pse.

Zanimljive činjenice o Lajki

  1. Lajka je bila lutalica, prvobitno nazvana Kudrijavka, trenirana je sa još dva psa, i na posletku izabrana za putnika sovjetske svemirske letelice Sputnjik 2 (Sputnik-2) lansirane u svemir 3. novembra 1957. godine. Sputnjik 2 nije bio napravljen tako da može da se vrati, i od početka se znalo da će Lajka umreti.
  2. Zbog toga što je glasno lajala prozvana je Lajka.
  3. Lajka je umrla nekoliko sati nakon lansiranja od posledica stresa i toplotnog udara, verovatno usled kvara u kontrolnom sistemu za toplotu. Pravi uzrok njene smrti nije bio javno objavljen još decenijama nakon leta.[
  4. Iako Lajka nije preživela putovanje, eksperiment je dokazao da živi putnik može da preživi lansiranje u orbitu i podnese bestežinsko stanje. Njime je prokrčen put za ljudske letove u svemir, a naučnici su dobili prve podatke kako živi organizmi reaguju na okruženje u svemirskim letovima. Dana 11. aprila 2008. godine, ruski zvaničnici podigli su spomenik u znak sećanja na Lajku. Ovaj mali spomenik nalazi se u blizini vojno-istraživačke ustanove u Moskvi koja je pripremila Lajkin let u svemir, i predstavlja psa koji stoji na vrhu rakete.
  5. Pre slanja u misiju, jedan od naučnika poveo ju je kući gde su se njegova deca igrala sa njom,
  6. Jedan od vodećih naučnika na tom projektu, Oleg Garenko, je mnogo godina kasnije, izrazio iskreno žaljenje zbog Lajke. ”Što više vreme odmiče, to mi je više žao’’, priznao je… ”Nismo to smeli učiniti. Nismo toliko naučili da bi time opravdali Lajkinu smrt” …
07/02/2020 09:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments