Najveća piramida na svetu je u Meksiku!

31/08/2020 12:20

Najveća piramida na svetu je u Meksiku!

Veličanstveni hram Čoluli za koje se dugo mislilo da je brdo koje krije gusta džungla. Ovo je ustvari piramida najveće zapremine ikad napravljene.

Veruje se da je probijanjem konkvistadori Ernesta Kortesa u današnju Pueblu počelo masovno bezobzirno uništavanje istorijskih dobara naroda naseljenog na teritoriji koju su želeli da osvoje. Osim što je zabeležena pogibija 3000 ljudi za samo 3 sata – 1519. godine- što nam pokazuje razmere varvarstva konkvistadori, poharano je i više asteških piramida, a hramovi koji su ovde prema predanju postojali, jedan za svaki dan u godini, nestali su u požarima.

Sva sreća ogromni Čoluli je toliko gusto prekriven šumom da je sačuvan kao brdo na kome su doseljenici izgradili 365 hramova, malih crkvica- za svaki dan u godini, valjda kako bi se iskupili za varvarsko pustošenje predaka. Na samom vrhu je Crkva Gospe od zdravlja kao kruna ovog brda za koje nisu ni slutili da je velelepna mistična piramida. 

Drevna piramida Čoluli je ubeležena u Ginisovu knjigu rekorda kao piramida najveće zapremine koja iznos 4. 45 kubnih metara, visina joj doseže 55- 66 metara a širina 450 metara. Dakle niža je od Keopsove ali veće zapremine. 

Da je u pitanju piramida, a ne brdo ustanovljeno je tek 1910. godine pri gradnji bolnice. Sva sreća pa je ovo ogromno otkriće ostalo prećutano za vreme Kortesovih osvajanja kada je piramida već imala 1000 godina, najmanje. Prema predanjima ovu piramidu koju su izgradili džinovi, stanovnici tada drugog po veličini grada ove civilizacije, prekrili su zemljom da bi je sačuvali, no ipak je verovatnije da je piramida crvene cigle slučajno obrasla rastinjem i tako samu sebe sačuvala.

31/08/2020 12:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments