Najstarija otkrivena udica menja pogled na istoriju

12/12/2017 10:08

Najstarija otkrivena udica menja pogled na istoriju

Novo otkriće poljuljalo je dosadašnje pretpostavke o samom lovu naših predaka.

Ljudi pecaju od davnina, a prvo, za ribolov su koristili ruke, pa koplja. Osmišljavanjem udica, lov na ribe je umnogome olakšan. Prve udice, nastale du pre oko 20 000 godina u Japanu. Otkriće najstarije, s namerom zakopane udice, promenilo je dosadašnje pretpostavke o našim precima.

Kako su naši preci lovili ribu?

Naime, udica je pronađena kraj skeleta na ostrvu Almor u Indoneziji. Udica je zakopana zajedno s telom, u okviru običaja da duša ima nešto da nosi u zagrobni život. Međutim, ono što je iznenadilo istraživače jeste činjenica da skelet pripada ženskoj osobi. Ovo otkriće menja samo mišljenje o položaju žena u praistorijskim zajednicama.

Udice za pecanje dolaze u dva oblika- kuka i krug, a u ovom grobu pronađene su obe. To, prema istraživačima, sugeriše da oni koji su sahranili ovu ženu, želeli su da nastavi da peca i u zagrobnom životu.

Iako kod na primer Aboridžana nije ništa čudno da i žene pecaju uz pomoć kuke, dok muškarci koriste koplje, uloga žene u praistoriji, kada je lov u pitanju, je često ignorisana ili pogrešno protumačena u modernom dobu.

12/12/2017 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments