Na današnji dan počeo Prvi balkanski rat

08/10/2015 10:51

Na današnji dan počeo Prvi balkanski rat

Na današnji dan 8. oktobra 1912. godine početao je Prvi balkanski rat koji je označio kraj vladavine Osmanskog carstva na Balkanskom poluostrvu.

Prvi balkanski rat trajao je od 8. oktobra 1912. godine do 30. maja 1913. godine. U njemu su učestvovale sledeće balkanske zemlje: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska – koje su pripadale Balkanskom savezu, koji se u ovom ratu borio protiv Osmanskog carstva.

Vojska Balkanskog saveza uspešno se suprotstavila i savladala armiju Osmanskog carstva i time proterala Turke sa Balkana.

Nakon što je rat okončan mirom, Osmansko carstvo je bilo prinuđeno da se odrekne skoro svih teritorija koje su imali u Evropi, odnosno na Balkanskom poluostrvu.

Kasnije su teritorije oslobođene od Turaka podeljene između država saveznica, a stvorena je i nova država na toj teritoriji – Kneževina Albanija.

Članice Balkanskog saveta bile su nezadovoljne, bez obzira na to što su pobedile u Prvom balkanskom ratu, jer je mirovni ugovor, koji su skrojile velike sile bio protivan ranijim dogovorima i planova koje su članice među sobom imale.

Rezultat nesuglasica među saveznicima bio je Drugi balkanski rat.

08/10/2015 10:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments