Evo zašto je Van Gog zaista odlučio da sebi odseče uho!

03/11/2016 13:15

Evo zašto je Van Gog zaista odlučio da sebi odseče uho!

Jedna od najpoznatijih činjenica o holandskom slikaru Van Gogu jeste da je on odlučio da sam sebi odseče uho, a o pravom razlogu za to se polemiše više od 100 godina.

Ono što se najčešće smatra istinom jeste da je okidač za ovu odluku Van Goga svađa sa bliskim prijateljem i kolegom – Polom Gogenom.

Veruje se da je Vinsent van Gog imao psihičkih problema duži niz godina, a da je upravo svađa bila samo “kap koja je prelila čašu”, zbog čega je on sam sebi odsekao uho.

Pročitajte i: Šetnja kroz Van Gogovu sliku (VIDEO)

Međutim, prema najnovijim saznanjima istoričara, odluku Van Goga da sam sebi odseče uho ubrzala je jedna vest vezana za porodicu – koja bi trebalo da se smatra srećnom.

Prema novim istraživanjima veruje se da je na dan kada je Van Gog odsekao uho sebi – 23. decembar 1888. godine, bio dan kada je saznao da se njegov brat Teo verio.

Pročitajte i: Kako je Van Gog ostao bez uha?

Iako bi ovo trebalo da bude srećna vest, stručnjaci veruju da je Van Gog osetio strah od toga da će ostati sam, ali pre svega – da će ostati od novca koji je dobijao kao podršku od brata, a koji mu je omogućavao da se više posveti svojoj umetnosti.

Naravno, ova vest ikako nije jedini razlog za ovaj akt samopovređivanja, jer je, kako se smatra, Van Gog i pre toga bio destruktivnog ponašanja.

Pročitajte više o životu Vinsenta van Goga!

03/11/2016 13:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments