Najjači materijali na svetu!

12/01/2021 14:08

Najjači materijali na svetu!

Prvo što će vam pasti na pamet je možda čelik, gvožđe ili nešto glomazno i uobičajeno iz vaše okoline, ili čak dijamant, ali oni nisu ni među prvih pet. Ovo su ustvari delikatne supstance neverovatne čvrstine koja se krije u strukturi atoma i sličnim hemijskim i fizičkim „cakama“ ovih „nesalomivih“.

Stakleni metal

Stakleni metal ili amorfni metal nije staklo, on je u stvari „tečni metal“ ili leguratitana, cirkonija, nikla, bakra i drugih metala. Smatra se najizdržljivijim metalom na planeti.

Stručnjaci kažu da je ovo najbolje napravljena kombinacija snage i žilavosti ikad. On nije najači materijal ikad napravljen, ali je sigurno jedan od najboljih sa kombinacijom čvrstoće i žilavosti.

Karbon 60

Buckminsterfullerene (Buckypaper) je puno ime materijala Karbon 60 koje mu je dodeljeno u čast R. Buckminster Fullera. Ovo je nanomaterijal napravljen od ugljenika u obliku cevčica koje su 50.000 puta tanje od ljudske kose.

Karbon 60 je čak 500 puta jači i 10 puta lakši od čelika i duplo tvrđi od dijamanta.

Grafen

Otkriven je i izdvojen tek 2004. godine iz gragita, otkrili su ga Andrej Gejm i Konstantin Novoselov. On je dvodimenzionalna ugljenička struktura debljine jednog atoma.

Istovremeno najtanji i najači, gotovo providan, a toliko gust da ni najmanji atomi plina ne mogu proći kroz njega.

Istraživanja su utvrdila da je grafen najači materijal ikad izmeren, oko 200 puta jači od konstrukcijskog čelika . Da bi se proboo list grafena debljine najlona morali bi balansirati slona na olovci.

12/01/2021 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments