Kakvu tajnu skriva skluptura glave misterioznog kralja?

12/06/2018 12:34

Kakvu tajnu skriva skluptura glave misterioznog kralja?

Naučnici istražuju poreklo i značenje sklupture misterioznog kralja.

U pitajnu je skluptura stara oko 3.000 godina koja je otkrivena u Izraelu.

Koja ličnost se krije iza misteriozne sklupture?

Ovo otkriće podstaklo je stručnjake da odgonetnu misteriju i otkriju koji vladar se “krije” iza sklupture.

Skluptura je stara oko 3.000 godina, i predstavlja redak predmet umetnosti iz Svete zemlje, tokom 9. veka p.n.e. Ovaj period povezuje se s biblijskim kraljevima.

U pitanju je skluptura koja je dosta očuvana, i kojoj nedostaje samo deo “brade”. Krasi je kruna, te su iz tog razloga naučnici sigurni da je u pitanju vladar, ali nisu sigurni o kojem vladaru je reč, kao ni koje kraljevstvo je u pitanju.

Pronađena je tokom iskopavanja Abel Bet Makah, nalazišta južno od granice Izraela s Libanom. Minijaturna figura visoka je samo pet santimetara.

Arheolozi su identifikovali nalazište još u 19. veku, a tada je područje pripadalo selu Abil al Kamh, koje se pominje u Knjizi kraljeva.

Stručnjaci navode da je u 9. veku pre nove ere postojala Aramejska kraljevina u Damasku, zatim feničanski grad Tir i izraelsko kraljevstvo.

U Knjizi kraljeva pominje se i određena lista gradova, koje je napao kralj Ben Hadad, u toku rata protiv izraelskog kraljevstva.

Mesto u Muzeju

Skluptura je izložena u Muzeju Izrael, koji se nalazi u Jerusalimu. Kustos muzeja, Eran Arije, istakao je jedinstvenost i značaj ovakve sklupture, jer je u pitanju redak predmet, kako u Gvozdenom dobu nije postojala figurativna umetnost.

Figuru karakteriše odličan kvalitet materijala, a u pitanju je fajans, od kog se nekada izrađivao i nakit u drevnom Egiptu.

Arheolozi s Hebrejskog univerziteta navode da figura kralja izgleda slično poput drevnih Egipćana. Kako se datum stvaranja sklupture ne može tačno utvrditi, otkrivanje identiteta pravog kralja moglo bi potrajati, jer je lista potencijalnih kraljeva preduga.

 

FOTO: www.thenypost.com

12/06/2018 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments