Ovo je mesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamen

06/08/2018 09:40

Ovo je mesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamen

Jedna zanimljiva lokacija u Turskoj predstavlja dom brojnih masivnih skluptura kraljeva i mitskih stvorenja.

Ovaj grad se nalazi pod zaštitom Uneska.

Dom kamenih čuvara

U jugoistočnoj Turskoj na planini Nemrut, nalaze se brojne masivne sklupture bogova, kraljeva i mitskih stvorenja. Oni nepomično stoje i čuvaju ovo planinsko okruženje.

Mesto, koje je danas poznato kao provincija Adijaman, tokom I veka pre nove ere bila je sedište vladavine kralja Antiohija, u malom kraljevstvu Komageni. Nakon smrti, oko 34. godine pre nove ere, kralj je sahranjen na planini Nemrut ispod kamenih humki.

U društvu bogova

Naime, prema zapisima koje je ostavio Antiohije, otkriveno je da je njegova želja bila da počiva na svetom i izolovanom mestu.

Iako su danas na tom području ostale samo ruševine, grob kralja Antiohija još nije pronađen. Međutim, stručnjaci veruju da se nalazi ispod kamenih skluptura.

Među sklupturama se nalazi i skluptura samog kralja, ali i ostaci grčkog boga Zevsa, zoroastrijskog Ahura Mazde i boginje Komagene.

Planina Nemrut visoka je 2134 metra, pripada jugoistočnom delu planinskog venca Taurus, a sa njenog vrha se pruža fantastičan pogled na reku Eufrat i okolno planinsko okruženje. Posetioci mogu obići i ruševine gradova koji se nalaze u okolini, Adijamana i Malatja.

06/08/2018 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments