Odakle potiče ljudska svest?

04/06/2018 11:48

Odakle potiče ljudska svest?

Kako funkcioniše ljudska svest? Iako igra važnu ulogu u životu svakog pojedinca, vrlo malo znamo o tome kako ona zaista funkcioniše?

Definisana je kao skup psihičkih procesa i doživljaja, odnosno sposobnost svakog pojedinca da doživi i oseća.

Poreklo svesti?

Funkcionisanje svesti za većinu ljudi je nepoznata. Stručnjaci smatraju da svest čine uzbuđenje i svesnost. Poznato je da uzbuđenje kontroliše moždani stub, dok je poreklo druge i dalje pod velom misterije.

Istraživači sa Harvarda otkrili su da postoji mogućnost da određeni delovi mozga koji su povezani sa moždanim stablom regulišu svest.

Sprovedena je analiza kako bi se ustanovio razlog zbog kog pojedini pacijenti ostaju budni i pored teških povreda, dok pak drugi padaju u komu. Istraživanje je obuhvatilo 36 pacijenata sa lezijom moždanog stabla. Trećina je zapala u komu, dok su 24 pacijenta ostala svesna.

Deset pacijenata od njih dvanaestoro, koliko ih je zapalo u komu, imalo je oštećenje u jednom delu srednjeg mozga. Ovaj deo mozga, navode sturčnjaci, očigledno je povezan sa održavanjem svesti.

Nakon proučenih snimaka zdravog mozga, otkrivene su dve oblasti koje su povezane sa navedenim delom srednjeg mozga. Zaključak je da njihova veza ima važnu ulogu u regulisanju svesti.

Smatra se da su od relevantnog značaja dva dela korteksa. Za nastavak istraživanja u ovom pravcu, potrebno je obuhvatiti veći broj pojedinaca.

Ukoliko je ova teorija ispravna, odnosno ako su identifikovani delovi mozga koji su odgovorni za ljudsku svest, otkriće bi predstavljalo neprocenjiv značaj za pacijente koji se nalaze u komi, jer bi uslovilo nove načine lečenja.

04/06/2018 11:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments