Cipele koje rastu sa dečjim stopalom

20/04/2015 11:41

Cipele koje rastu sa dečjim stopalom

Kenton Li dizajnirao je “cipele koje rastu” zajedno sa dečjim stopalom. Ideju i inspiraciju pronašao je dok je živeo i radio u Najrobiju.

Cilj mu je bio da olakša roditeljima problem oko kupovine novog para cipela za decu svaki put kada njihovo stopalo malo poraste.

Mekane sandale koje je proizvela Lijeva kompanija “Because International” mogu uz pomoć kopči i kaiševa da “rastu”. Zahvaljujući mekanom i savitljivom đonu od gume, omogućeno je da ovu obuću može da nosi jedno dete gotovo do puberteta – u tom periodu u kojem dečje stopalo naglo raste i brzo se menja.

Dva para ovih sandala mogla bi biti dovoljna da ih jedno dete nosi od momenta kada prohoda, pa sve do 14, 15. godine.

Kenton Li je tokom 2007. godine radio u Najrobiju gde je svakodnevno gledao bosonogu decu kako se igraju na ulici.

Zbog siromaštva, oni nemaju obuću, a oko dve milijarde ljudi širom sveta obolelo je baš zbog bosih nogu i različitih virusa koji se šire po tlu.

U putnu torbu koja se da se unese u avion može da stane 50 pari ovih sandala, što znači da ih je jako lako transportovati. Svaki par je spakovan u posebnu vreću koja bi mogla da posluži i kao torba za školu. O svemu tome su razmišljali i Li i njegovi saradnici, a sve sa ciljem da se pomogne onima kojima je to potrebno.

20/04/2015 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments