Fraza Sodoma i Gomora

18/04/2018 13:49

Fraza Sodoma i Gomora

Zašto se i kada se upotrebljava fraza “Sodoma i Gomora”? Prema verovanju, Sodoma i Gomora predstavljaju gradove razvrata. Navodno su se nalazili na mestu na kom se danas prostire Mrtvo more – vodeno prostranstvo u kom ništa ne opstaje.

Izraz Sodoma i Gomora potiče iz Biblije, Starog zaveta i predstavljaja sinonim za razvrat, pokvarenost, propast i sam, pakao.

Mit o Sodomi i Gomori, počinje besom i razočaranjem Svevišnjeg u ljude, Adamove potomke. Pored stravičnih kazni i nastojanja Svevišnjeg da ljude učini dobrim i boljim, da ih upristoji, odricanje od greha bilo je nemoguće. Ljudsku sklonost ka grehu, ubijanju i progonima bilo je teško savladati.

Tada su se, po najgorim razvratima isticala dva grada, Sodoma i Gomora. Bog je odlučio da ih kazni potpunim uništenjem. Gradovi srama i poroka uništeni su do temelja. Zatim je pustio kišu sumpora i ognja da pada po ostacima gradova.

Priča o propasti dva grada predstavlja upozorenje ljudima šta se dešava kada greh i grešan život preovladaju u društvu, kada se dopuste neobuzdane i bestidne slobode.

18/04/2018 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments