Sergej Pavlovič Djagiljev – ruski umetnički kritičar

31/03/2017 09:20

Sergej Pavlovič Djagiljev – ruski umetnički kritičar

Na današnji dan, 31. marta 1872. godine, rođen je Sergej Pavlovič Djagiljev, ruski umetnički kritičar, pokrovitelj, baletski impresario i osnovač baletske kompanije “Ballets Russes”.

Van Rusije je bio poznat pod nadimkom Serž.

Sergej Pavlovič Djagiljev – obrazovanje i karijera

Rođen je u bogatoj i kulturnoj porodici u Selisčiju (Novgorodska gubernija) u Rusiji. Nakon završene gimnazije u Permu, gde se sa porodicom preselio, upisao je pravo na Sanktpeterburškom univerzitetu, a uz to je pohađao i časove na Sanktpeterburškom konzervatorijumu, gde je studirao pevanje i muziku.

Nakon studija odustao je od ideje da komponuje, ali je postao deo kruga uticajnih umetnika koji su sebe nazivali “Mir isskustva”, odnosno “Svet umetnosti” i vremenom postao jedan od najpoštovanijih i najobrazovanijih članova grupe.

sergej djagiljev google

Sergej Pavlovič Djagiljev

U ime grupe “Mir isskustva” organizovao je različite izložbe, koncerte, a istakao se kao koreograf poznatih i popularnih baleta, ali i scenarista za opere koje su se u to vreme izvodile, dok su se u njegovoj baletskoj kompaniji “Ballets Russes” izgradila mnoga značajna imena baletskih igrača.

Kao najznačajniji kompozitor-saradnik Sergeja Djagiljeva bio je Igor Stravinski čija su dela (“Vatromet” i “Fantastički skerco”) zadivila Djagiljeva, koji je od Stravinskog naručio prvo delo “Žar-pticu”, ali i druga.

Nakon Oktobarske revolucije 1917. godine Djagiljev je ostao da živi u inostranstvu, a 1921. godine u Londonu je postavio “Uspavanu lepoticu” Čajkovskog. Ova postavka je bila od izuzetnog značaja u pogledu scenografije i kostima.

Umro je u Veneciji 19. avgusta 1929. godine i sahranjen na obližnjem ostvru San Mikele.

31/03/2017 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments