Koliko košta jedna matura?

31/05/2016 10:32

Koliko košta jedna matura?

Maturanti se nalaze na veoma važnoj prekretnici u svom obrazovanju, ali i životu. Pred njima se nalazi novo poglavlje koje će podrazumevati značajne promene – dolazi fakultet!

Za sve one koji su se odavno odlučili za fakultet i koji nemaju dileme – pripreme su već počele, što znači da više nema stresa oko toga – šta upisati, ali je zato na redu “frka” oko pripreme za prijemni. Međutim, ima onih koji još uvek nisu sigurni šta će upisati – iako se termini prijemnih ispita približavaju.

To su sve problemi budućih brucoša, ali sa čime su se suočavali roditelji koji imaju maturanta ove godine i studenta – za samo nekoliko meseci?

Roditelji i matura

Kada se kaže matura – malo ko pomisli na polaganje završnih ispita u srednjoj školi – nego se odmah pomišlja na slavlje oko završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Matura je jedan od veselijih i radosnijih događaja u životu svakog roditelja. Nakon mature oni mogu biti sigurni da su im deca odrasla i da se pretvaraju u zrele ljude koji počinju da kroje svoju budućnost.

Međutim, koliko god da je srećan događaj – on može biti i veoma stresan – počevši od toga koliko košta, pa do toga gde će se održavati i kako će se deca ponašati. Upravo ovaj deo roditeljima i nije najdraži.

Cenovnik mature

Svaki deo oko organizovanja ovog radosnog događaja ima svoju cenu. Počevši od rezervacije sale u kojoj će se matura slaviti, preko svakog pojedinačnog mesta za učenike, pa do mesta za profesore koje su maturanti pozvali na slavlje.

Kada su u pitanju restorani koji u svoju ponudu maturantima i “njihovim gostima” nude hranu i piće – cene jedne “stolice” može iznositi i nekoliko hiljada dinara, u nekom proseku od 2.000 do 3.500 dinara!

Naravno, tu se nađu i roditelji – ali najčešće u ulozi sponzora koji će doći da se uslika sa svojim maturantom, a pre toga da plati sve što je potrebno.

odela

Iako je za momke možda jednostavnije pronalaženje garderobe – nije nužno i jeftinije!

Naravno, osim mesta na kom će se održati, jela i pića koja će se konzumirati – potrebno je i obući maturanta – onako kako to priliči ovom događaju.

Devojke se odlučuju najčešće za haljine, svečane i elegantne toalete, cipele ili sandale, a uz sve to još i poneki modni dodatak. Kada su u pitanju momci – ovaj izbor deluje lakši – što ne znači da je u pitanju i manji trošak za roditelje.

  • Haljine: od 3.000 dinara
  • Suknje: od 3.000 dinara
  • Bluze: od 3.500 dinara
  • Cipele: od 4.500 dinara
  • Torbe: od 2.000 dinara
  • Nakit: po komadu od 500 do 1.000 dinara
sminkanje make up

A koliko koštaju frizura i šminka?

  • Odelo: od 7.000 dinara
  • Košulje: od 3.500 dinara
  • Kravate/leptir mašne: od 2.000 dinara
  • Cipele muške: od 5.000 dinara

Kredit ili ušteđevina

Naravno, roditelji srednjoškolaca moraju biti svesni da će kad-tad matura doći na red, što znači da bi najbolje bilo da se na to pripremaju što pre.

Za one koji u poslednjih trenutak shvate da će ih matura, priprema za prijemni i upis koštati više nego što bi to mogli da plate – kredit u bankama bi mogao da reši ovu situaciju.

Međutim, ima i onih koji štede godinama kako bi ovaj period prošao što manje stresno za novčanik i kućni budžet.

Odeća + restoran + plaćanje za profesore = oko 20.000 dinara u najboljem slučaju!

Naravno, tu se ne ubrajaju svi sati potrošeni za pronalaženje toalete, kao ni priprema roditelja za ovaj radosni događaj, a verovatno i još po koja sitnica, kao što je slikanje, album, muzika…

31/05/2016 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments