Fondu: sir sa konjakom i hlebom

20/04/2021 19:20

Fondu: sir sa konjakom i hlebom

Fondue, fondi ili fondu povezuje ljubitelje sira, čokolade i mesa. Čudesno jelo koje se lako uklapa u svačiji život, a najraniji recept datira iz 1699. godine. Sastav i način pripreme, koji je preteča današnjem specijalitetu, objavljeni su u jednoj knjizi koja je štampana u Cirihu. Reč potiče iz francuskog jezika i znači topiti.

možda vas zanima i Da li je sirova hrana dovoljna za zdrav organizam?

Iako postoji nekoliko varijacija, reč fondue prvenstveno se odnosi na jelo koje se sastoji od topljenih sireva u kombinaciji sa vinom, konjakom ili rakijom. Služi se zajednički, iz keramičke posude, koja je na gorioniku, a u njoj se nalazi sir koji se otapa na taj način. U rastopljen sir se umaču komadi hleba. Ljubitelji fonda tvrde da su najbolji zalogaji oni koji se naprave sa sirom koji je ostao na dnu lonca. Kada se sva otopina u posudi potroši, ostane hrskava ploča sira, koja je nazvana le religieuse, i koja se na kraju struže.

Istorija

Fondu potiče iz Švajcarske, gde se tokom zime i hladnih dana koristio očvrsli sir i ustajali hleb. Korišćeni su tradicionalni sirevi poput ementali i grujeri. Različiti regioni u Švajcarskoj, kao i Francuska i alpska Italija, koriste razne sireve. Vačerin, Apenzeler i Sbrinc se koriste u Švajcarskoj, u Francuskoj su to Komte, Bejufort i Rebločon, a u Italiji je idealan Fontina.

U kulturama širom sveta postoje jela slična ovom. Liče mu kineski vrući lonci i japanski šabu-šabu, u kojima su zalogajčići kuvanog mesa, morskih plodova ili povrće. Meksički kueso fundido služi se sa tortiljama, a ne sa hlebom, dok se bagna cauda u Italiji oslanja na pire inćuna zbog teksture i ukusa, a obično ga prati povrće.

pročitajte još i : Skriveni kod koji pokazuje da je hrana GMO

Vrste

Sir nije jedina vrsta fondu. Fondu bourguignonne je varijacija koja sadrži vruće ulje umesto sira i komade mesa umesto hleba. Meso se, prvo nabodeno na dugačku viljušku, uroni u vrelo ulje gde se kuva, a služi se s asortimanom sosova za umakanje kao što su Bearnaise, aioli i sos od rena. Povrće i morski plodovi takođe se ponekad poslužuju uz fondu od vrućeg ulja.

Još jedna popularna varijacija je fondue au chocolat, ili čokoladni fondu. U lonac sa otopljenom čokoladom umaču se komadi voća, peciva ili, gotovo, bilo čega. Popularno je, za čokoladni fondu, da se koriste perece, beli slez, oblatne od vanile, keks, jagode, banane, jabuke, hrskave poslastice od pirinča…

Mnoge azijske kuhinje sadrže neku verziju vrućeg lonca, čija se najranija verzija pojavila u Kini i prethodi fondu pre nekih 2000 godina. Ali princip je isti: lonac je napunjen kipućom supom, u koji se stavljaju komadi mesa, morskih plodova, jaja, povrća i rezanaci. Sve to potapa dok se ne skuva. Meso se mora tanko iseći, kada se kuva u čorbi, za razliku od kockica mesa koje se kuvaju u vrućem ulju.

Fondu je najbolji u keramičkoj posudi, ali mogu da posluže i one nerđajućeg čelika ili emajliranog metala. Na tržištiu se, inače, nalazi komplet za spremanje ovog specijaliteta.

možda vas zanima i Feng šui i sezonska ishrana

Šta sve može da se koristi:

Čips od krompira ili tortilje; Pereci; Kobasice; Komadi ćuretine, šunke ili pečene govedine; Sirovo povrće (brokoli, karfiol, čeri paradajz, šargarepa…); Pečene krompir; Kuvani škampi; Pečurke;

Kako napraviti fondu:

Trik u pravljenju fondu je osigurati da se sir topi glatko i bez odvajanja. To se postiže dodavanjem skroba, kao što je kukuruzni skrob, koji deluje kao emulgator. Tradicionalni fondu od sira pravi se sa rakijom zvanom Kirschvasser, koja se pravi od višnje. Ovom rakijom – Kirč možete zameniti konjak, ali se ne savetuje da se koristi liker od višanja, jer će biti preslatko.

Fondu, originalni, se pravi u keramičkom loncu na ploči šporeta, a zatim se premešta na sto gde ga zagreva mala sveća ili sličan izvor toplote ispod.

Kako bi napravili fondu potrebno je pomešati kukuruzni skrob i Kirč kako bi se dobila kašu. Zatim se dodaje šolja vina i smešu treba lagano kuvati, pre nego što se dodaju komadi sireva. Sir isečen na komadiće treba dodavati postepeno, mešajući dok se ne otope. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem.

Recept za fondu

Sastojci: 1 čen belog luka; 450 g grijer sira; 225 g ementaler sira; 1 čaša suvog belog vina; 1 kašičica kukuruznog skroba; 1 kašičica limunovog soka; 1 kašičica rakije od višanja; crni biber; muskatni oraščić

Umesto grijer sira koji se teško nalazi i poprilično je skup, može bilo koji drugi, jedino je bitno da se lako topi. Adekvatna zamena u tom slučaju jesu čedar i gauda. Kirč je vrsta brendija, ali umesto njega može bilo koji drugi, konjak ili votka.

Priprema: Prepolovite čene belog luka, pa njime temeljno premažite posudu sa unutrašnje strane. Odstranite beli luk, a zatim ubacite sireve koje ste prethodno narendali, belo vino, kukuruzni skrob i sok od limuna. Pustite da se sve polako otopi i sjedini na srednje jakoj vatri. To će trajati oko 5 minuta, a za to vreme mešajte fondu drvenom varjačom. Dodajte Kirč, dosta mlevenog crnog bibera i malo izrendanog muskatnog oraščića. Smanjite vatru, i nastavite da mešate još oko 10 minuta

Više recepata možete videti OVDE

 

20/04/2021 19:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments