Brazilski sud zabranio WhatsApp – sada na neodređeno

20/07/2016 13:55

Brazilski sud zabranio WhatsApp – sada na neodređeno

Do sada je brazilski sud više puta zabranjivao WhatsApp u celoj zemlji, a sada ova odluka važi – na neodređeno vreme.

Razlog za ovakvu odluku suda u Brazilu je odbijanje kompanije WhatsApp da otkrije informacije o jednom njihovom korisniku – za potrebe kriminalne istrage koja je u toku.

whatsapp app logoOd decembra 2015. godine do sada usluge WhatsApp-a bile su zabranjene svim korisnicima na teritoriji Brazila – tri puta. Prethodni put – u maju mesecu 2016. godine – 100 miliona korisnika WhatsApp-a moralo je da pređe na neke druge servise jer im je bilo onemogućeno da koriste ovu aplikaciju.

Osim zabrane da se koristi, o čemu su obavešteni svi mobilni operateri u Brazilu, sud ove države je naložio kompaniji WhatsApp da plaća 50.000 dolara svakog dana – sve dok ne dostavi tražene informacije.

S obzirom na to da se približavaju olimpijske igre koje se održavaju u Rio de Ženeiru, ovo je jako loš period za zabranu WhatsApp-a koji koristi veliki broj ljudi u svetu, od kojih će dosta njih biti u Brazilu tokom olimpijskih igara.

Iako vlada Brazila okrivljuje WhatsApp što ne želi da otkrije informacije koje su njima potrebne, iz ove tužene kompanije tvrde da jednostavno nije moguće da dođu do podataka koje brazilske vlasti žele da dobiju.

Naime, advokati WhatsApp-a tvrde da kompanija nema pristup porukama korisnika i da zbog toga ne može da ispuni zahteve koje su pred njih stavile brazilske vlasti i zbog čega su u vremenski neograničenoj zabrani.

Komunikacija korisnika WhatsApp-a zaštićena je ent-to-end enkripcijom što znači da niko sem korisnika koji se dopisuju ne može da dođe do tih poruka – pa čak ni sama kompanija koja omogućava ovu uslugu.

20/07/2016 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments