Predstavljamo – Šta su bitkoini i čemu služe?

03/10/2014 11:42

Predstavljamo – Šta su bitkoini i čemu služe?

Bitkoini su elektronska valuta, vid digitalnog javnog novca stvorenog izuzetno komplikovanim matematičkim operacijama. Bitkoini su u suštini elektricitet koji je pretvoren u kodove sa novčanom vrednošću.

Zašto su bitkoini tako kontroverzni?

Bitkoini su postali prava medijska senzacija ove godine iz više razloga. Od 2011.-2013. godine, kriminalni trgovci su proslavili bitkoine tako što su ih kupovali u hrpama od miliona dolara da bi mogli da prenesu novac van očiju vlasti. Nakon toga, vrednost bitkoina je skočila na preko 1.000 dolara po novčiću 2013. godine, da bi se sada ustalila na vrednost od 600$ po bitkoinu.

Osim toga, bitkoini su kontroverzni jer od banke oduzimaju ekskluzivnost pravljenja novca i daju tu mogućnost korisnicima bitkoina. Bitkoin naloge ne mogu ispitati poreske službe, a banke postaju potpuno nepotrebne.

Kako bitkoini rade?

Bitkoini su u potpunosti virtuelni novčići napravljeni da bi se izbegla potreba za bankama. Kada posedujete određen broj bitkoina, možete da ih koristite kao prave zlatne novčiće: oni imaju vrednost kao da su grumenčići zlata. Možete da koristite bitkoine da kupite nešto onlajn, ili možete da ih sačuvate i da se nadate da će im se vrednost povećati tokom vremena.

Bitkoini šetaju od jednog “novčanika” do drugog, a novčanik predstavlja vaša lična baza podataka na računaru, smartfonu, tabletu, ili na oblaku.

Da li je istina da se bitkoini ne mogu falsifikovati?

Jeste, istina je da se bitkoini ne mogu falsifikovati. Veoma je teško i zahtevno napraviti ih, a finansijski se ne isplati nikome da pokuša da izmanipuliše sistemom.

Koliko vrede bitkoini?

Jedan bitkoin trenutno vredi oko 375 američkih dolara, odnosno 296.8 evra. Trenutno u svetu postoji oko 13 miliona bitkoina, a proizvodnja će stati kada broj dostigne 21 milijardu novčića – predviđa se da će to biti oko 2040. godine.

Ko nadgleda i reguliše bitkoine?

Bitkoin valuta je u potpunosti neregulisana i decentralizovana. Ne postoji narodna banka niti kovnica, a pošto se ne koriste nikakvi materijali za njihovu proizvodnju, njihova vrednost sadržana je u njima samima.

Bitkoine nadziru “rudari“, ogromna mreža ljudi koji posvećuju svoje računare mreži bitkoina. Oni novac dobijaju za svaku nedelju koju posvete mreži bitkoina.

Da li postoji neka provizija ili drugi trošak za korišćenje bitkoina?

Postoje određeni troškovi za korišćenje bitkoina. Umesto da se plaća provizija bankama, plaća se mala suma novca bitkoin servisima: serverima koji podržavaju mrežu rudara, onlajn menjačnicama koje ih pretvaraju u neku drugu valutu, i rudarskim zajednicama kojima se pridružite.

Ko pravi bitkoine?

Bitkoine može “kovati” bilo ko sa jakim računarom. Bitkoini se prave kroz veoma zanimljiv proces nazvan “rudarenje”. Ovaj proces je ograničen i proizvodnja će stati kada njihov broj dostigne 21 milijardu.

Da biste proizvodili bitkoine, treba da pustite vaš računar da sve vreme rešava matematičke probleme, a ukoliko ga pustite da non-stop radi, moći će da reši jedan bitkoin problem za dva ili tri dana, a možda i duže.

Rudarenje bitkoina se isplati samo ako to radite na više računara i udružujete se sa drugim grupama rudara. Ovo je jedna od najsigurnijih mera koje sprečavaju ljude da manipulišu bitkoin sistemom.

Koliko su bitkoini sigurni?

Sigurni su koliko i posedovanje nekog dragocenog metala. Isto tako, treba da budete oprezni kao da, na primer, nosite zlato sa sobom. Možete da čuvate svoj bitkoin novčanik ili onlajn ili oflajn. Preporučuje se oflajn čuvanje svima koji poseduju više od jednog ili dva bitkoina.

Ono na šta treba da pazite, jeste da napravite rezervnu kopiju vašeg novčanika. Datoteka sa ekstenzijom .dat se napravi svaki put kad dobijete ili pošaljete bitkoine, a tu datoteku treba svaki put da kopirate za svaki slučaj.

U Srbiji je nedavno E-gimnazija iz Novog Sada uvela mogućnost plaćanja školarine bitkoinima. Pročitajte više o tome ovde.

Izvor: About.com

03/10/2014 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments