Naučnici stvorili miševe sa dve majke?

16/10/2018 12:03

Naučnici stvorili miševe sa dve majke?

Po prvi put u istoriji, naučnici su uspeli da stvore miševe zahvaljujući matičnim ćelijama i manipulaciji gena dve ženke.

Naime, naučnici su sproveli istraživanje kako bi otkrili zbog čega je kod pojedinih vrsta teško proizvesti potomstvo od istopolnih roditelja.

Istopolni roditelji

Kineski naučnici su uspeli, uz manipulaciju dva ženska gena, da stvore zdrave miševe sposobne da na svet donesu potomke.

Ranije su uspeli da dobiju potomke miševa od dva oca, međutim mladunci su preživeli samo dva dana.

Prema rezultatima istraživanja, pojedine prepreke za reprodukciju je moguće savladati matičnim ćelijama i ciljanom manipulacijom gena.

Razmnožavanje za koje je potreban samo jedan roditelj karakteristično je za pojedine vodozemce i ribe. U pitanju je veliki izazov, učiniti slično sa sisarima, pa čak i sa odgovarajućom tehnologijom veštačke oplodnje.

Međutim, kako objašnjavaju naučnici sa Kineske akademije, kod sisara potomci koji nemaju genetski materijal i oca i majke, mogu se abnormalno razvijati ili čak uginuti kada se određeni gen, jednog roditelja, deaktivira tokom germinalne faze mehanizmom poznatijim kao genetski imprinting ili genetsko utiskivanje.

FOTO:www.upi.com

Kako bi stvorili miševe od dve majke, naučnici predvođeni stručnjakom Qi Zhouom, koristili su haploidne embrionalne matične ćelije koje su imale polovinu broja hromozoma i DNK samo jednog roditelja.

Tehikom manipulacije gena, naučnici su uspeli da izbrišu tri područja genoma iz haploida ESC-a koji je sadržao DNK ženke i ubrizgaju ga u jajašca druge mišice. Oni su proizveli devet živih miševa iz 210 embriona.

Miševi su stigli na svet u normalnom stanju, stasali do polne zrelosti i dobili potomstvo.

Kod slučaja sa očevima, postupak je bio dosta složeniji. Naučnici su upotrebili modifikovani haploid ESC-a, koji je sadržao isključivo DNK muškog roditelja i izbrisali su sedam područja genoma.

Manipulisani haploid ESC-a tada su ubrizgali zajedno sa spermom drugog mužjaka u jajašce koje je imalo svoje jezgro, ali je genetski materijal bio uklonjen. Embrioni koji su stvoreni u ovom postupku imali su samo DNK genom od dva mužijaka i ti embrioni su usađeni u surogat majku. Mladunci su prživeli samo 48 sati.

Stručnjaci se nadaju nastavku istraživanja i na drugim sisarima.

Kako naučnici navode, nema izgleda da se ova tehnika može primeniti na ljude.

Izvor:nationalgeographic.rs

16/10/2018 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments