Stižu li nam superoluje?

24/09/2018 09:44

Stižu li nam superoluje?

Prema predviđanju naučnika, u budućnosti bi mogli biti suočeni sa nezapamćenim olujama i zbog toga razmišljaju o uvođenju šeste kategorije oluja.

Stručnjaci navode da ovakve oluje nismo imali prilike da vidimo, niti smo za njih spremni.

Nezapamćene oluje

Oluja koja odgovara ovoj “novoj kategoriji” oluja, dogodila se 1790. godine, kada je odnela oko 22.000 života.

Naime, kao rezultat globalnog zagrevanja sve su češći razorni uragani, koji su vezani uz tropske i suptropske predele.

Snagu uragana možemo spoznati kroz udare orkanskih bura, koje imaju sličnu brzinu.

Peta katergorija oluja je najviša i najgora. Ona podrazumeva vetar brzine veće od 250 kilometara na sat i svojom razornom snagom može da uništi gradove. Najčešće je reč o snažnim tropskim olujama.

Uragani i tajfuni

Na istoku SAD-a, u Jugoistočnoj Aziji i na severu Australije, ove oluje se nazivaju uraganima, dok ih u Indiji i na Kineskom moru nazivaju tajfunima. Kako bi nastao uragan ili tajfun, potrebni su određeni preduslovi, jer nastaju na velikim područjima okeana najmanje 250 milja udaljenim od kopna.

Naučnici ističu da su broj i jačina uragana sve veći u odnosu na ranije godine, i da nas po tom pitanju ne očekuje svetla budućnost.

Prema navodima stručnjaka, za razvoj uragana potrebno je da površinska temperatura mora bude iznad 26 stepeni Celzijusa. Vetar koji duva u zadnjih desetak kilometara atmosfere mora da bude u okviru brzine od 10 metara u sekundi i ne sme da menja smer, tada dolazi do razmene topline i vlažnosti između gornjeg okeana i donje atmosfere. Zbog rotacije planete, dolazi i do rotacije vetra, a ako su uslovi nepromenjeni, oluja prerasta u jači tropski ciklon iliti uragan.

Pritisak u samom središtu uragana je vrlo nizak, dok je vetar slab, a temperature su visoke. Poznato je da je središte oluje izuzetno mirno.

Od početnog stadijuma oluje do stvaranja snažnog tropskog ciklona potrebno je desetak dana.

Naučnici pretpostavljaju da uragani postoje nekoliko hiljada godina, odnosno od vremena kada je klima postala slična današnjoj.

Najjača oluja u istoriji

Najsnažnija tropska oluja poharala je Male Antile u oktobru 1790. godine. U oluji je poginulo više od 22.000 ljudi. Upravo je ona postala polazna osnova za razmišljanja i teoretisanja naučnika o superoluji.

Američki meteorolog Džef Masters tvrdi da današnji vremenski uslovi u kombinaciji sa sve toplijim okeanima, utiču na to da kroz atmosferu cirkuliše između pet i osam odsto više vodene pare nego ranije, pa se tako stvaraju uslovi za nastanak superoluja kakve dosada nismo imali prilike da vidimo.

Podela oluja na pet kategorija, više nije dovoljna, pa se razmišlja i o uvođenju nove šeste kategorije uragana.

24/09/2018 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments