Danas je Svetski dan zaštite životne sredine

05/06/2015 14:25

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine

Na današnji dan je 1972. godine u Stokholmu je počela prva konferencija Ujedinjenih nacija koja je bila posvećena problemima zaštite i unapređenja čovekove okoline.

U više od 100 zemalja širom sveta svake godine 5. juna obeležava se Dan zaštite životne sredine, čime se skreće pažnja i razvija svest o unapređenju kvaliteta životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine je globalni dogadaj i obeležava se na svim kontinentima., tako što se organizuju brojne aktivnosti – stručni i naučni skupovi, lokalne aktivnosti kao što su šetnje, sadnja drveća, festivali, kampanje čišćenja i recikliranja, kao i druge kampanje koje za temu imaju zaštitu životne sredine.

U Srbiji će povodom Svetskog dana zaštite životne sredine održavaju se brojne aktivnosti i manifestacije, sa ciljem da se skrene pažnja na značaj zdrave životne sredine.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine je “Šuma – Priroda na usluzi”. S obzirom na to da šume pokrivaju trećinu kopnene mase zemlje, a da je njihova funkcija u ublažavanju klimatskih promena nezamenljiva, veoma je bitno sačuvati ih.

Ovogodišnja država domaćin Svetskog dana zaštite životne sredine je Indija koja je sprovela najviše akcija pošumljavanja.

05/06/2015 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments