ECHR: Obavezna vakcinacija je legalna!

09/04/2021 12:21

ECHR: Obavezna vakcinacija je legalna!

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je juče, 08. aprila, da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti neophodna u demokratskim društvima. Ova presuda doneta je nakon što su mu se obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja.

Naime, u Češkoj roditeljima preti i novčana kazna, ako decu ne vakcinišu, a samom detetu će biti uskraćeno mesto u vrtiću. Razmatrajući šest predmeta Veliko veće suda je juče konačno i donelo presude. U obrazloženju presude stoji: “Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga”.

Dodaje se i da osobe koje ne mogu da prime vakcinu “zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”. Ovo je prva presuda suda iz Strazbura koja je u vezi sa obaveznom vakcinacijom dece, a koja povećava mogućnost obavezne vakcinacije današnjim uslovima epidemije kovida-19.

Prema rečima advokata Nikole Ervija, sud je slobodu procene prepustio državama, ali da ECHR podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba”.

U presudama sud iz Strazbura, ocenjuje da obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti, među kojima su difterija, tetanus, hepatitis B, morbile, dečja paraliza… ne predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o “pravu na poštovanje privatnog života”.

Presude se nisu direktno bavile vakcinacijom protiv kovida-19, ali nadležni veruju da bi se to ipak moglo “preliti” i na kampanju vakcinisanja u toku aktuelne pandemije, pogotovo među onima koji su do sada odbijali da prime vakcinu. Ukratko, ova presuda je direkna poruka javnosti, posebno antivakserima, ljudima koji odbijaju da prime vakcine ili da vakcinišu svoju decu, da ukoliko evropske zemlje primoraju građane da se vakcinišu takva će odluka u očima suda biti legalna.

Vakcinacija u EU

Ovog meseca i na Malti počinje postepeno ublažavanje ograničenja. U ovoj državi vakcinisano je 42 odsto stanovnika protiv koronavirusa, a što je najveća stopa u Evropskoj uniji. Prema podacima, rekordan broj, zaraženih, 510 slučajeva na 500.000 stanovnika zabeležen je 10. marta, a danas je prosečan broj novozaraženih 54.

Tamošnje vlasti poručuju da bi se od 01. juna moglo očekivati i “otključavanje” turističke sezone. Iza Malte u EU je i Gibraltar, u kojem je vakcinisano gotovo svo stanovništvo, i Mađarska sa 24 odsto vakcinisanih. Malta koristi Fajzer-BioNTekove, Modernine i AstraZenekine vakcine. A podaci kažu i da je do sada vakcinisano 95 odsto starijih od 80 godina, 86 procenata starijih od 70 godina i 78 odsto starijih od 60 godina, kao i i oko 86 procenata nastavnika.

U Izrealu, koji je u velikoj meri normalizovao život nakon masovne imunizacije protiv kovid-19, aviokompanije razmatraju da bi uslov za putovanje mogla da bude potvrda o vakcinaciji i negativan test.

Tamošnji zdravstveni sistem obavezuje sve zdravstvene radnike da prime vakcinu, a ukoliko to neće biće prebačeni na poslove koji ne zahtevaju kontakte visokog rizika. U Univerzitet u Tel Avivu odlučio je da vakcinisani mogu da drže ili pohađaju nastavu uživo, a nevakcinisani isključivo onlajn.

 

 

 

09/04/2021 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments