Prosvetari i dalje štrajkuju, očekuje se kolektivni ugovor

25/11/2014 15:40

Prosvetari i dalje štrajkuju, očekuje se kolektivni ugovor

Jasna Janković, članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, izjavila je da bi danas ili sutra trebalo da se krene sa pregovorima o posebnom kolektivnom ugovoru.

Ona je u Jutarnem programu na TV Pink izjavila da će se u današnjim razgovorima zatražiti “jasni rokovi” i ubrzanje pregovora kako bi se štrajk prosvetara završio. Ona je rekla da posebni kolektivni ugovor ističe u januaru i da bi do kraja godine trebalo da se uradi nešto. Ona je istakla i da su počeli razgovori o zakonu u toj oblasti i da se štrajkom sprečava da se on donese bez učešća prosvetnih radnika.

Ona je rekla da je prosvetnim radnicima bitno da budu izuzeti od smanjenja plata koje nisu povećane od 2008. godine i u proseku iznose 42.000 dinara, a sa najavljenim smanjenjem iznosile bi 38.000 dinara i dodala da je drugi zahtev prosvetnih radnika da se u javnim službama plate prvo uravnoteže, a onda da se smanjuju, te da u sindikatu imaju predlog rešenja o platnim razredima.

Što se tiče nadoknade izgubljene nastave, ona je najavila da će prosvetni radnici sažeti gradivo i da učenici neće biti uskraćeni.

Predsednik Gradskog sindikata “Nezavisnost” Tomislav Živanović je u istoj emisiji izjavio da se u budžetu izdvaja sve manje sredstava i da je očekivao da pregovori budu dosta intenzivniji.

Živanović je najavio da će štrajk trajati sve dok se “situacija ne razjasni” i da u njemu učestvuje više od 1.100 škola.

Izvor: Blic

25/11/2014 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments