Izložba Beogradske filharmonije – američka priča

26/11/2014 09:46

Izložba Beogradske filharmonije – američka priča

U impresivnoj novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke otvorena je izložba “Beogradska filharmonija: Američka priča”.

Na izložbi se može videti preko 50 upečatljivih fotografija Marka Đokovića kojima su ovekovečeni nastupi u koncertnim dvoranama, zatim muzičari, neobavezni trenuci… Sve ovo dopunjava mozaik koji dočarava i uspeh i ushićenje Beogradske filharmonije na američkoj turneji u Čikagu (Simfonijski centar), Klivlendu (Severans hol), Vašingtonu (Muzički centar Stratmor) i Njujorku (Karnegi hol).

Ispred fotografija moglo se videti nekoliko stalaka za note, a na notnom papiru ispisani utisci. “Nastup sa BGF za mene je pitanje časti i prestiža”, napisao je Željko Lučić, bariton. “Biti deo organizma koji diše zajedno je poenta orkestra”, napisala je Aleksandra Kurlić, koja svira violu. Dalje se ređaju utisci drugih članova filharmonije.

Izložba filharmonije. Foto: Mondo/Goran Sivački

Izložba filharmonije. Foto: Mondo/Goran Sivački

 

Na izložbi je prikazan i 15-minutni dokumentarni film Mihajla Savića, koji je na svoj način dočarao i približio ovu nedavnu turneju, prvu u istoriji Beogradske filharmonije.

Jelena Milašinović iz filharmonije rekla je da, iako njihov uspeh možda neće promeniti našu stvarnost, svakako će je učiniti lepšom. U novi milenijum BGF ušla je oronula, a danas se govori o njenom uspehu postignutom na vrhu muzičkog sveta, a ono što će biti sutra sve je bliže. To je američka priča Beogradske filharmonije, rekla je Jelena.

Izvor: Blic, Mondo

26/11/2014 09:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments