Šta su novi kovid sertifikati?

10/05/2021 10:48

Šta su novi kovid sertifikati?

Vakcinisani građani Srbije moći će na sopstveni zahtev da dobiju digitalni kovid sertifikat. Kako je saopšteno iz Vlade Republike Srbije, država već nekoliko meseci radi na pripremi ovog dokumenta, koji će biti dokaz o vakcinaciji, a koji bi trebalo da olakša putovanja građanima Srbije u inostranstvo.

Ovaj dokument nije isto što i kovid- pasoš, nadležni objašnjavaju da će digitalni sertifikat pokazivati informacije poput: datuma vakcinisanja, eventualno preležanu koronu ili da li je osoba utadila PCR test. Za sada još uvek bez potvrde, ali postoji mogućnost da taj dokument bude i u obliku aplikacije za mobilni telefon.

Ovome u prilog ide i nedavna izjava premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da je Srbija “podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama”. Za sada je sigurno da ovaj dokument priznaje Republika Mađarska. Prema rečima predsednice vlade, o međusobnom priznavanju pregovaralo se sa Grčkom, Slovenijom i Izraelom.

Takođe, navodi se da bi isti dokument mogla priznati i Turska, ali nije poznato ko bi od država evropske unije mogao da prizna taj dokument. Ranije su mediji preneli izjavu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, koja je rekla da “još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate sa državama van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom”.

Inače krajem aprila, iz Brisela su poručili da će građanima trećih zemalja, među kojima je i Srbija, biti omogućeno lakše kretanje unutar EU. Tada se pominjao zeleni digitalni sertifikat. Taj dokument će u sebi sadržati dokaz o vakcinaciji, a koji će zemlje članice proceniti, te i izdati digitalni sertifikat.

Međutim, nedugo kasnije pojavila se i informacija da će postojati i druga opcija, prema kojoj će “građanima trećih zemalja biti priznati sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država”. Za ovu drugu opciju, u koju spadaju i gore pomenuti domaći sertifikati, moraju, ipak “da dođe do usklađivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU”.

Digitalni sertifikati će se izdavati “za sve primljene vakcine protiv korona virusa bez obzira da li su odborene od strane Evropske agencije za lekove ili ih je odobrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou”, poručeno je pre desetak dana iz Evropske komisije. U međuvremenu, mediji su preneli i da ukoliko je osoba završila proces imunizacije, preko sajta eUprave može se dobiti potvrda o vakcinaciji. Potrebno je na tom portalu imati registrovani nalog, a potvrda se može preuzeti i za članove porodice.

 

10/05/2021 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments