Otvara se sajam knjiga u Frankfurtu, jedan od učesnika Srbija

07/10/2014 06:52

Otvara se sajam knjiga u Frankfurtu, jedan od učesnika Srbija

Danas se otvara Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu i trajaće do dvanaestog oktobra. Na sajmu će učestvovati i izdavači iz Srbije, saopšteno je iz Narodne bibllioteke Srbije.

Počasni gost na ovogodišnjem sajmu biće Finska, a na sajmu će nastupiti više od 7 hiljada izlagača iz ukupno 102 zemlje. Organizatori su saopštili da se očekuje blizu 300 hiljada profisionalnih posetilaca iz celog sveta.

Nacionalni štand naše zemlje imaće 50m2 i nalaziće se u hali 4, gde će biti i ostali izlagači iz centralne i jugoistočne Evrope, a na njemu će se naći izdanja 20 srpskih izdavača. Izvršni organizator nastupa, Narodna biblioteka Srbije, za ovu priliku priprema i dopunjeno izdanje kataloga “Pisci iz Srbije” na nemačkom jeziku.

8. oktobra će u Agori sajma u Frankfurtu biti objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Evropske nagrade za književnost koju tradicionalno dodeljuju Evropska komisija za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu i evropske asocijacije pisaca i izdavača.

Evropska komesarka Andrula Vasiliju saopštiće imena dobitnika nagrade, a dok traje sajam predviđeni su i sastanci sa rukovodiocima Sajma knjiga u Pekingu, Lajpcigu, Frankfurtu i Zagrebu, kao i sastanci sa izdavačima i prevodiocima sa srpskog na druge jezike.

Nakon veoma uspešnih predstavljanja domaće savremene književne i naučne produkcije na sajmovima knjiga u Lajpcigu, Sarajevu, Skoplju, Solunu i Moskvi, Srbija će, osim u Frankfurtu, ove godine biti predstavljena i u Zagrebu i Sofiji.

Time će naša zemlja biti predstavljena na osam veoma značajnih međunarodnih manifestacija.

Organizaciju Nacionalnog štanda Republike Srbije omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor: Blic

07/10/2014 06:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments