Dodeljena Nobelova nagrada za mir

10/10/2014 10:14

Dodeljena Nobelova nagrada za mir

Norveški komitet za dodelu Nobelovih nagrada odlučio je da dodeli nagradu za mir devojčici Malali Jusafzaj i borcu za dečija prava Kailašu Satiartiju.

Oni su nagradu dobili za borbu protiv nasilja i ugnjetavanja dece i mladih, kao i za prava dece da se obrazuju. Kada se mladi loše tretiraju, to dovodi do nasilja koje se prenosi iz generacije u generaciju.

Ispoljavajući veliku hrabrost i očuvanjem Gandijeve tradicije, Kailaš Satiarti bio je na čelu raznih protesta i demonstracija mirnog tipa, koje se fokusiraju na ozbiljnu eksploataciju dece zarad finansijske koristi. Doprineo je i razviću važnih međunarodnih konvencija o dečjim pravima.

Uprkos svojim godinama, 18-godišnja Malala Jusafzaj se već nekoliko godina bori za pravo devojčica da se obrazuju, i svojim primerom je dokazala da deca i mladi mogu da doprinesu menjanju ove situacije. Ovo je sve radila u veoma opasnim okolnostima, a preko svoje herojske borbe, postala je vodeći glasnogovornik za prava devojčica na obrazovanje. Istovremeno, Malala je postala najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u istoriji.

Komitet za dodelu nagrada smatra da su nas oni približili cilju eliminisanja eksploatacije dece, te da su zbog toga zaslužili ovu prestižnu nagradu.

10/10/2014 10:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments