Peto izdanje art + science programa

24/08/2020 09:56

Peto izdanje art + science programa

Peto po redu izdanje art+science programa Centra za promociju nauke održaće se od 1. do 14. septembra 2020. godine na više lokacija u Beogradu.

Centar za promociju nauke, petu godinu za redom, predstavlja aktivnosti na spoju nauke i umetnosti kroz art+science lab. Ovogodišnji programa predstaviće publici radove domaćih umetnika i transdisciplinarnih projektnih timova koji se bave širokom oblašću veštačke inteligencije. Pored izložbe, program će ponuditi i jedinstvene edukativne sadržaje i bogat prateći program. Međunarodni karakter se ovaj put ostvaruje kroz zajedničke programe sa dve relevatne, partnerske manifestacije. U pitanju su konferencija ESOF (Euro Science Open Forum) u Trstu i Festival Ars elektronika u Lincu. Beogradski deo manifestacije će se od 1. do 14. septembra održati u Kulturnom centru Magacin, Francuskom institutu i Naučnom klubu Centra za promociju nauke.

Kao i svake godine centralno mesto na izložbi pripada pobedničkom radu nacionalne Al Lab selekcije. Kroz projekat Digital Prayer, koristeći tehnike mašinskog učenja, mlada umetnica Kristina Tica uspostavlja vezu između kanonske strukture pravoslavne ikone i slike koja je veštački generisana računarskim programom. Na osnovu baze podataka sa više hiljada digitalnih reprodukcija pravoslavnih ikona, program uči da stvara potpuno novu sliku, sa konačnim vizuelnim izrazom koji stvara Al ikonu 21. veka. Naučni mentor projekta je dr Miloš Milanović, sa Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pored produkcije pobedničkog rada nacionalne Al lab selekcije, posebna vrednost ovogodišnjeg programa su radovi nastali nakon niza susreta, radionica i zajedničkih istraživanja naučnika i umetnika , na osnovu kojih su mapirane ključne teme i koncepti mogućeg doživljaja i predstavljanja veštačke inteligencije. Ovakav kontekst je omogučio formiranje dva transdisciplinarna tima čiji će umetnički rezultati biti premijerno prikazani na ovogodišnjoj izložbi. Pored njih, biće izložena i dla etabliranih domaćih umetnika, aktivnih i na međunarodnoj sceni.

Manifestacija art+science lab je deo programskih aktivnosti Centra u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije ( European ARTificial Intelligence Lab- Al Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa. Al lab okuplja 13 raznovrsnih institucija koje se bave vezama između umetnosti, tehnologije i društva.

Više informacija o projektu možete dobiti na:

http://eu.cpn.rs/active_projects/european-artificial-intelligence-lab/

https://ars.electronica.art/ailab/en/

http://artandscience.rs

https://ars.electronica.art/keplersgardens/en/

izvor: Elementarijum

24/08/2020 09:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments