Otvara se 23. festival etnološkog filma

17/10/2014 07:22

Otvara se 23. festival etnološkog filma

Večeras će u Etnografskom muzeju u Beogradu zvanično biti otvoren glavni program 23. Međunarodnog festivala etnološkog filma.

Prethodnih dana su već održane projekcije pratećih programa – studentskih filmova i kratkih snimaka načinjenih mobilnim telefonom odabranih na konkursu “ID3min”.

Do 21. oktobra biće prikazano više interesantnih ostvarenja o zaboravljenim ili nepoznatim narodnim običajima, civilizacijama i ceremonijama iz raznih sredina širom sveta.

Komisija je odabrala 24 filma za takmičarski program, dok je 11 odabrano za informativni program. Za festival je bilo prijavljeno 86 filmova koji se bave etnološkim i antropološkim temama, od toga je 71 film iz inostranstva, a 15 filmova iz Srbije.

Članovi komisije su reditelj Arsenije Jovanović, producent Vladimir Anđelković i etnolog i antropolog Dalibor Pešić.

Najbolji domaći, najbolji strani, kao i film koji je na najbolji način prikazao nematerijalno nasleđe osvojiće Gran pri nagradu “Dragoslav Antonijević”.

Žiri čine reditelji Adela Peeva i Emilio Dela Kjeza i muzejski savetnik Etnografskog muzeja Saša Srećković.

Program festivala uključuje i dve debate o ulozi i značaju filmskog medija u očuvanju kulturnog nasleđa i o razvoju samostalne studentske produkcije antropološkog filma.

Na sve projekcije se može ući besplatno.

Izvor: 24 sata

17/10/2014 07:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments