Holanđani ne nose maske!

07/08/2020 14:09

Holanđani ne nose maske!

Holandija je odlučila da građani ne moraju da nose maske.

Holandska vlada je saopštila da neće preporučiti građanima da nose zaštitne maske protiv širenja Covida-19 smatrajući da njihova efikasnost nije dokazana a ovaj način zaštite samim tim ne pouzdan.

Umesto toga, vlada će od građana tražiti da poštuju mere fizičke distance, pošto je broj obolelih u porastu ove nedelje, rekla je ministarka zdravlja Tamara van Ark.

„Zato što iz medicinske perspektive nije dokazana efikasnost maski, kabinet je odlučio da neće postojati obaveza nošenja medicinskih maski „rekla je ona posle analize izveštaja Instituta za javno zdravlje.

Ova odluka u suprotnosti je sa drugim evropskim zemljama koje su uvele obavezu nošenja maski u zatvorenom, pa i na otvorenom prostoru, prenosi Rojters.

Šef holandskoh Nacionalnog instituta za zdravlje rekao je da neke studije pokazuju da maske pomažu u uspostavljanju širenja virusa, ali da ta ustanova nije ubeđena da će pomoći tokom aktuele epidemije u Holandiji. On je rekao da bi nepravilno nošenje maski uz ne održavanje distance  povećalo rizik od prenošenja virusa.

izvor: Tanjug

07/08/2020 14:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments