Vraćena slika cara Dušana u muzej

07/10/2014 08:47

Vraćena slika cara Dušana u muzej

Nakon više od deset godina, slika “Dolazak cara Dušana u Dubrovnik”, opet je izložena u Narodnom muzeju, zajedno sa delima koja je Murat stvorio od 1889. do 1936. godine.

Nakon što je 6. aprila 1941. godine bombardovan Stari dvor, slika “Dolazak cara Dušana u Dubrovnik” preneta je u Narodni muzej. Od tada je menjala mesto više puta, ali se nalazila u stalnim koncepcijama sve do 2003. godine, kada je sklonjena od očiju javnosti.

Sada je izložena i okružena svim delima koja je Murat stvorio od 1889. do 1936. godine, kao i slikama i skulpturama umetnika sa kojima je pre 110 godina osnovao društvo srpskih umetnika “Lada”.

Autorke izložbe su Ljubica Miljković, muzejski savetnik, i Gordana Stanišić. Izložba je otvorena u čast 150 godina od Muratovog rođenja.

Murat o svom delu

Proleće: Slika iz 1894. godine

Proleće: Slika iz 1894. godine

„Trebalo je da bude otkupljena od srpske države; a kad to ne bi, slikar je pokloni srpskom Dvoru, želeći da kralj srpski kad god prođe pored te slike seti se Dubrovnika koji čeka Oslobođenje…“

Od 1896. godine, Murat je maštao o tome da naslika “Dolazak cara Dušana u Dubrovnik”, što je i uspeo da ostvari tri godine kasnije zahvaljujući materijalnoj podršci kralja Aleksandra Obrenovića.

Prilikom predstavljanja u Beogradu, ovo delo je izazvalo polemiku, a Murat je za njega na Svetskoj izložbi (1900. godine) dobio bronzanu medalju. Kasnije je i vreme potvrdilo da to i jeste jedno od znamenitosti srpskog slikarstva početkom novog milenijuma.

Sticajem okolnosti, austrijski vojnici su uspeli da ukradu ovo delo, a kralj Aleksandar je obavestio Murata o povratku dela u Beograd 1921. godine. Sledeće godine je Murat došao iz Dubrovnika i obavio restauraciju dela. Tada je, ljut zbog postupka austrijskih vojnika i štete koju su načinili delu, napisao ispod potpisa “Posle invazije varvara restaurovano od autora god. sp. 1922”.

Do 20. novembra će u Narodnom muzeju biti izloženo svih 27 slika naslikanih akvarelom i tehnikom ulja na platnu. Postavku upotpunjuje 120 radova na papiru, 3 skicenbloka i dve beležnice malog formata od 150 listova koji se čuvaju u Kabinetu crteža i grafika Narodnog muzeja. U isto vreme je u muzeju postavljena izložba povodom 110 godina od osnivanja Saveza jugoslovenskih umetnika “Lada”.

07/10/2014 08:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments