“Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” – nova manifestacija

29/04/2015 12:13

“Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” – nova manifestacija

Manifestacija “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” održaće se po prvi put od 9. do 18. maja u Srbiji.

Ova manifestacija održaće se u 64 muzeja i srodnih institucija u 37 grada šiom Srbije na ukupno 110 lokacija, dok će ulaz u sve muzeje i sve sadržaje biti besplatan.

“Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” otvoriće izložba pod nazivom “Umetnost kao otpor fašizmu” u Muzeju 25. maj.

Prema rečima ministra kulture i informisanja, Ivana Tasovca, ova anifestacija je do sada najveća akcija koju su muzeji kao institucije uspeli da organizuju.

“Mi ćemo razgovarati i o tome da se ustanovi jedan dan u mesecu kada će svi muzeji u Srbiji biti besplatni za posetioce”, rekao je ministar Tasovac i dodao da je u utorak postignut dogovor sa Telekomom Srbija i da se počinje sa projektom uvođenja besplatnog wifi-ja za posetioce muzeja.

“Naša obaveza će biti da tog određenog dana u mesecu javnost obavestimo koji su muzeji u međuvremenu omogućili i tu beneficiju za publiku, jer sve to radimo za ljude kako bi mogli da uživaju u onome što je najveće kulturno blago koje je pohranjeno u muzejima”, rekao je ministar.

Program manifestacije “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10” sastojaće se od niza izložbi i pratećih aktivnosti, kao što su prezentacije, radionice, javni razgovori i drugo.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Skupštine Grada Beograda. Posebno je značajna i podrška koju je manifestaciji pružila Delegacija EU u Srbiji.

Izvor: Tanjug

29/04/2015 12:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments