Tri opcije za novu školsku godinu

23/07/2020 16:00

Tri opcije za novu školsku godinu

Nova školska godina će startovati prvog septembra, nastava će se odvijati, ali kako još uvek nije precizirano, no u igri su tri opcije, tri moguća scenarija.

Sa nastavom kod kuće ili online nastavom smo se susreli u drugoj polovini prošle školske godine, usled epidemije virusa korone. Đaci bi trebalo da se vrate u školske klupe od prvog septembra ali baš tad najavljuju novi talas pandemije ovog surovog virusa.

Uzevši sve ove okolnosti u obzir ministarstvo prosvete ima tri spremna scenarija, kako navodi Blic.

1. VRAĆANJE NA STARO

To znači da bi se đaci školovali po starom režimu, tj. da bi se vratili u školske klupe i da bi se nastava odvijala uobičajeno. Za ovakav scenario je potrebno da se znatno smanji broj zaraženih i da se promeni znatno epidemiološka slika kako bi ovakav vid nastave i okupljanja u tom momentu bio bezbedan.

Ako ne bude postojala mogućnost daljeg drastičnog širenja virusa đaci će novu pkolsku godinu zakoračiti u škole ali sa maskama. Dakle vraćanje u klupe zavisi isključivo od epidemiološke situacije.

2. MALO U UČIONICI, MALO KOD KUĆE

Prema nekim najavama đaci će pohađati kombinovanu nastavu. ovo je za sad najverovatniji scenario nastave. Ova nastava bi se odvijala u ciklusu gde će radno okruženje menjati na dve nedelje- tačnije dve nedelje će nastavu pohađati i slušati online a potom će dve nedelje biti u školi kako bi odgovarali, radili praksu, vežbe i išli na konsultacije radi uspešnijeg savladavanja gradiva.

Ovako bi u obrazovnom objektu u mmentu bio manji broj učenika pa bi mogle da se poštuju i sprovode mere profilakse i zaptite- sem maski i socijalna distanca, svaki učenik bi mogao da sedi odvojeno.

O ovim merama je govorio posebno ministar prosvete Šarčević detaljno objasnivši da je materijal i edukacija nastavnog osoblja već u izradi a da bi se u školama istovremeno nalazili na primer prvi i drugi razred u jednom momentu pa potom treći i četvrti druge dve nedelje. I ukoliko ovaj model ne zaživi spremljeni snimljeni materijal će i te kako poslužiti u nastavi u budućnosti. Ovaj model je dat na razmatranje Kriznom štabu te se čekaju dalje instrukcije i usmerenja, najavljuje ministar.

3. VANREDNA VARIJANTA

Ukoliko se nastavi pandemija virusa u narednom periodu pa i dočeka početak školske godine u istom jeku, ne preostaje nam ništa drugo nego da se nastavi model online nastave. Nastavni materijal je spreman, nastavnici i profesori su obučeni za ovakvu vrstu rada, jedini problem bi bila praksa, ispitivanje i slične metode „oči u oči „ rada sa učenicima i studentima,  ali svakako bi ukoliko se stanje ne promeni bilo bezbednije i odgovornije.

Izvor: blic.rs

23/07/2020 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments