Izmene zakona – Taksisti moraju da imaju završenu srednju saobraćajnu školu!

30/11/2018 12:31

Izmene zakona – Taksisti moraju da imaju završenu srednju saobraćajnu školu!

Izmenama zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju predviđeno je da svi taksisti moraju da imaju minimum srednjoškolsko obrazovanje i to iz područja rada – saobraćaj.

Naime član 87 b koji se odnosi na taksi prevoznike predviđa da vozač taksija mora da, pored ostalih, ispunjava i sledeće uslove:

  1. da ima vozačku dozvolu V kategorije;
  2. da ima zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa i teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme;
  3. da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina;
  4. da ima uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom koje je propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima utvrđeno za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje.

Dakle, ovim izmenama jasno se stavlja do znanja da će taksisti koji nemaju navedeno zvanje iz stavke 2, morati da završe neki od navedenih usmerenja. Ova izmena najviše je pogodila kompaniju CarGo koja je prethodnih dana podnela inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. U kompaniji smatraju da se ovom izmenom bitno utiče na konkurenciju, a pogotovo na poslovanje kompanije i rad njenih vozača.

Prekvalifikacija taksista – saobraćajna škola

Portal Edukacija u sklopu svog info servisa pomaže vam da se prekvalifikujete za brojna zanimanja. Ukoliko niste zadovoljni sa svojim zanimanjem, ili vam je potrebna prekvalifikacija zbog posla, potrebno je samo da nam popunjavanjem upitnika ostavite vaše podatke i u najkraćem roku obavestićemo vas o mogućnostima za prekvalifikaciju za nevedeni smer. Ukoliko ste vozač taksija i zanima vas prekvalifikacija za neki od saobraćajnih smerova kontaktirajte nas putem sledećeg linka:

Popunjavanjem upitnika ili pozivom na broj telefona, naš info tim u najkraćem roku će vas kontaktirati sa informacijama o prekvalifikaciji.

Vanredno obrazovanje – saobraćajna škola

Ukoliko nemate završenu srednju školu i potrebno vam je vanredno obrazovanje za saobraćajni smer mi vam pomažemo pri izboru škole.

Popunjavanjem upitnika ili pozivom na broj telefona, ostavite podatke našem info timu i u najkraćem roku ćemo vas obavestiti o mogućnosti vanrednog obrazovanja u srednjim školama u Srbiji.

Detaljnije na ovom linku – vanredno obrazovanje za taksiste.

30/11/2018 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments