Održavanje “Svetskog dana poezije” od 21. do 23. marta

16/03/2016 12:11

Održavanje “Svetskog dana poezije” od 21. do 23. marta

Festival “Svetski dan (i) poezije: Republika poezija” održava se od 21. do 23. marta u Beogradu, prema najavi Kulturnog centra Beograd.

Ova manifestacija održava se po 16. put, a ove godine glavne teme biće odnos savremene poezije i društvenog konteksta, kao i mogućnost kreativnog udruživanja pesnika, vizuelnih, filmskih i pozorišnih stvaralaca.

U Beograd na Festival dolaze neka od najznačajnijih imena američke, italijanske i nemačke književne scene: Džerom Rotenberg, Marija Garsija Kalandrone i Gerhard Falkner, kao i brojni autori iz regiona.

Jedno od pitanja ovogodišnjeg festivala jeste: “Kako je danas moguće “upotrebiti poeziju” u cilju “opšte, zajedničke stvari” – res publica, koja u savremenom svetu sve više gubi na značaju, a da pri tom poezija ne izgubi na svojoj estetskoj snazi?”.

“Republika poezija” kako glasi naziv manifestacije ukazuje na to da je poezija ponovo u ovom delu sveta postala autonomna simbolička teritorija u kojoj je moguće razviti kreativne potencijale u proširenom polju poetskih praksi.

Ovim pojmom naglašava se da je nastala brojna transnacionalna “zamišljena zajednica” pesnikinja i pesnika, različitih deneracija, koji svojim stvaralačkim aktivnostima ulaze u samo srce savremenosti.

16/03/2016 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments