Učenici iz Subotice “Oslikali promenu”

19/05/2021 12:44

Učenici iz Subotice “Oslikali promenu”

U okviru projekta “Oslikaj promenu”, u kojem su učestvovali učenici i učenice treće i četvrte godine Politehničke škole, smera likovnih tehničar, tokom vikenda, oslikan je mural sa porukom “Stav u nastanku” na zidu ove škole. Oslikavanju zida škole prethodile su radionice, održane krajem aprila na kojem su učesnici projekta, uz podršku mentora definisali jedan od najistaknutijih problema sa kojima se oni kao mladi susreću.

možda vas zanima i: Iz fotelje u muzej

– U svakom od gradova rađen je isti proces , gde su učenici starijih razreda osnovne škole odnosno srednjoškolci, koji su prošli kroz proces radionica analizirali najbitnije lokalne probleme koji se tiču mladih – rekao je za portal Suboticadanas.rs, Nebojša Glišić, projekt menadžer organizacije Fond B92 dodajući da su kao rezultat u Subotici dobili da su mladi zabrinuti zbog toga što im roditelji i stariji generalno određuju šta bi trebalo da bude njihovo dominantno zanimanje u budućnosti.

Prema njegovim rečima, mladi shvataju to kao ograničenje njihove kreativnosti i iz tog razloga na muralu piše „stav u nastanku“ gde su oni hteli da kroz taj izraz naglase da u školi ne dobijaju stav koji je neophodno da stariji poštuju, jer je to uslov njihove buduće sreće. Sa unutrašnje strane zida škole nalazi se skica učenika koja je nastala posle crteža do kojeg se došlo kroz proces radionica .

Budući da su ovo učenici koji pohađaju smer likovni tehničar, unutrašnja skica jeste odraz onog što oni uče u školi, a u pitanju je Šekspirova glava koja u ustima ima Dalijev element čime oni skreću pažnju na važnost umetnosti, odnosno koliko je njima umetnost važna.

Inače, prethodnosu u Beogradu, u saradnji sa učenicima četiri srednje škole na zidu Filološke gimnazije uradili mural pod nazivom “Da li po(stižeš)?”. Tom porukom su đaci poslali poruku da se suočavaju sa velikim pritiskom okruženja i da ne mogu da postignu sve što se od njih očekuje. Prema najavama, uskoro će i u Vranju biti urađen jedan mural, gde su učenici kao problem naveli “negativan uticaj klasnih, odnosno imovinskih razlika na njihovo odrastanje i međusobno druženje”.

pročitajte još i : Street art bojažljivo dolazi u gradove Srbije

Projekat “Oslikaj promenu” se realizuje još i u Atini i Londonu, a u Srbiji ga sprovodi Fond B92 uz podršku Evropske unije – program Kreativna Evropa, Ministarstva kulture i informisanja i Fondacije za otvoreno društvo.

19/05/2021 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments