Koje su najefikasnije zaštitne maske?

18/10/2020 15:08

Koje su najefikasnije zaštitne maske?

Pandemija korone koja traje već više od pola godine uvela je masku kao modni i neizostavni detalj. Ali sem toga što želimo i da je lepa i zanimljiva, maska koju nosimo je bitno da ima i zaista efikasnost u zaštiti od virusa. Maska je bitna kako ne bismo sami širili fligelove kapi u okolinu- tj. izlučevine iz sopstvenog organizma, kao i kako bismo udisali vazduh prečišćenih areosoli (maske su nešto poput sita za krupnije, a trebalo bi i sitnije čestice iz vazduha).

Koje su maske najefikasnija zaštita i zašto?

Postoji veoma jednostavan trik pomoću kog možete da proverite da li je vaša maska za lice dovoljno štiti- pokušajte da ugasite plamen sveće dok je nosite – dobra maska bi trebalo to da vam onemogući. Ovaj trik, naravno, nije sto posto proverena metoda za testiranje maski, niti nakon njega možete sebi da garantujete sigurnu zaštitu , ali može da vam pomognu u smernicama koja maska zaista nije dobra.

Od kako su centri za kontrolu i prevenciju bolesti širom sveta počeli da preporučuju svim građanima nošenje maski, istraživači neprestano testiraju najbolje materijale za njihovu proizvodnju, kako bi što bolje štitile od virusa korone. 

Idealna maska bi trebalo da blokira širenje respiratornih kapljica koje se šire kijanjem i kašljanjem – primarni način na koji se prenosi virus, ali bi trebalo da blokira i manje čestice, aerosole, koje se šire kad ljudi razgovaraju ili izdišu.

Maska, takođe, treba da bude pričvršćena oko nosa i usta, jel ako postoji bilo kakva rupa ili otvor, kapljice bi mogle da iscure i zaraze drugu osobu.  Ako pretpostavimo da se maske nose pravilno, tokom testiranja, određeni materijali su se pokazali bolje. Ovo je lista koja pokazuje koje su najbolje a koje najgore zaštitne maske prema objavljenom istraživanju.

Što je tkanina čvršća, veća je gustina niti i maska bolje filtrira. Poželjno je i da maska bude u više slojeva, a Svetska zdravstvena rganizacija preporučuje da maske od tkanine imaju najmanje tri sloja- prvi unutrašnji koji upija, srednji filtrirajući sloj i spoljašnji napravljen od neapsorbujućih materijala  poput poliestera.

N95 maske su se na testovima pokazale kao najbolje, što govori i njihov naziv jer su imale efikasnost od 95 posto u filtriranju aerosola. One najčvršće zatvaraju nos i usta tako da veoma malo virusnih čestica ulazi i izlazi. Takođe sadrže zamršena vlakna za filtriranje patogena u vazduhu. Nedavno istraživanje Djuk univerziteta pokazalo je da se manje od 0.1 posto kapljica prenosilo preko N95 maske dok je nosilac govorio.

Što se tiče maski koje sami pravimo kod kuća, istraživanja objavljenja u junu u Journal Infection, pokazalo je da su najbolja alternativa hiruškim maskama one napravljene od kese za usisivač, a potom maske od peškira, jastučnica, svile i 100 posto pamučnih majica.

izvor: Nacional Geographic

18/10/2020 15:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments