Roditeljima će uskoro biti omogućen pristup e-dnevniku?

19/11/2018 13:15

Roditeljima će uskoro biti omogućen pristup e-dnevniku?

Elektronski dnevnik uveden je u 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Kako navode iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, do kraja godine, sprovešće se obuke u svim školama u Srbiji.

Kada je u pitanju funkcionisanje novog, e-dnevnika, utisci su različiti. I dok ga mnogi hvale, drugi mu pak pronalaze mane. Pojedine škole navode da se problemi samo gomilaju, jer kako navode zaposleni, koliko god da je novi dnevnik jednostavan za upotrebu, on trenutno ne predstavlja olakšanje.

Naime, u nekim školama, nastavnicima je dostupan samo jedan računar, te su mnogi koristili sopstvene računare, ali kako je bežična mreža u školama slaba, problem nije rešen.

U Ministarstvu, međutim, ističu da e-dnevnik odlično funkcioniše u svim školama u kojima je uveden. Odnosno, sistem se nadograđuje kontinurano, a projekat je osmišljen tako da se u školama vodi samo elektronska evidencija. Kako bi projekat bio uspešan, potrebno je opremiti sve škole adekvatnom IKT opremom, ali i paralelno voditi evidenciju “na papiru”.

Jedna od novina je i omogućavanje pristupa roditeljima, koji bi mogli imati uvid u ocene i izostanke deteta, bez odlaska u školu.

Međutim, ova novina je naišla na brojne zamerke poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. U Ministarstvu prosvete ističu, da je novi modul koji mogu koristiti i roditelji, spreman za korišćenje, iako još nije aktiviran. Naime, pre aktivacije, moraju se preduzeti svi potrebni koraci kako bi se zaštitili osetljivi podaci koji se odnose na decu.

U Kancelariji poverenika naglašavaju da postupak nadzora prema Ministarstvu prosvete još nije okončan. Naime, oni zajedničkim snagama rade na otklanjanju nedostataka, a u toku je i izrada pravilnika.

Projekat elektronski dnevnik predstavljen je kao pilot-projekat tokom prethodne školske godine, da bi potom bio pokrenut kao glavni projekat. Uvođenje elektronskog dnevnika u škole koštalo je republičku kasu 1,6 miliona evra.

19/11/2018 13:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments