Novi Sad: Tesla fest od 12. do 15. oktobra

12/10/2016 11:22

Novi Sad: Tesla fest od 12. do 15. oktobra

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest” ove godine se održava po 30. jubilarni put, od 12. do 15. oktobra u Novom Sadu na Spensu.

Nikola Tesla je pre tačno 80 godina proglašen počasnim građaninom Novog Sada, a ova godina je značajna i zbog toga što se obeležava i 160 godina od rođenja ovog velikog naučnika, kao i 60 godina od osnivanja Saveza pronalazača Srbije.

Ove godine očekuje se učešće pronalazača, mladih talenata, istraživača, škola, instituta, fakulteta, preduzetnika iz zemlje i inostranstva sa oko 400 inovacija, pronalazaka i radova mladih talenata iz Srbije, Rusije, Kine, Irana, Švedske, Češke Republike, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Crne gore, Hrvatske, Republike Srpske…

Tesla Fest se svake godine otvara na dan koji pronalazači u Srbiji obeležavaju kao Dan Nikole Tesle i Dan pronalazača Srbije. Ovaj dan je Tesla u više navrata istakao da mu je najdraži u životu jer je 12. oktobra 1887. godine podneo svoju prvu patentnu prijavu američkom Zavodu za patente, kojom je obnarodovao svoje epohalno otkriće “Obrtno magnetno polje i polifazni sistem naizmeničnih struja (indukcioni motor)” i podario ih čovečanstvu na večnost. Doživeo je primenu ovih pronalazaka i 1896. godine na Nijagarinoj hidrocentrali a potom širom sveta. Na osnovu ovih pronalazaka i danas funkcioniše ceo svetski energetski sistem.

Savez pronalazača Vojvodine je osnovao “Tesla fest” kao prikladnu formu čuvanja uspomene na nenadmašnog genija i najvećeg svetskog pronalazača. Na festu za proteklih 29 godina takmičilo i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom sveta. Održano je na desetine naučno stručnih skupova, tribina, konferencija posvećenih intelektualnoj svojini, pronalazaštvu i Teslinom delu. Mnoge filmske, pozorišne predstave, svečane akademije, književne večeri i likovne izložbe posvećene su Tesli.

Svečano otvaranje je 12. oktobra u 15 časova ispred amfiteatra Spensa. Međunarodna konferencija o inovacijama i inelektualnoj svojini je 13. oktobra u amfiteatru Spensa, od 9:30 časova.

Dodela nagrada i priznanja međunarodnog žirija i WIPO nagrada je 15. oktobra u 15 časova u svečanom salonu Spensa.

Izvor: 021

12/10/2016 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments