Predstavlja li plastika jedan od najvećih svetskih problema?

14/05/2023 12:03

Predstavlja li plastika jedan od najvećih svetskih problema?

Plastika je svuda, a njen uticaj po okruženje, zdravlje i prirodu izuzetno opasan. Komadi plastike mogu se naći širom planete, a u najgorim slučajevima i u prirodnim staništima određenih životinjskih vrsta.

Oko 11 milijardi komada plastike otkriveno je u koralnim grebenima koji se proučavaju širom azijsko-pacifičkog područja. Procenjuje se da će broj ovog otpada porasti za trećinu, do 2025. godine.

Pogledajte i: Plastični otpad skuplja se i na najudaljenijim delovima Arktika

Plastične kese u vazduhu

Istraživanja su pokazala zabrinjavajuće podatke. Naime, plastika povećava rizik pojave bolesti na koralnim grebenima za dvadeset puta. Predmeti poput kesa i plastičnih flaša, dominiraju zagađujući prirodno okruženje.

Stručnjaci navode da plastika predstavlja jednu od najvećih predmeta u okeanima, kao i da se pod hitno moraju sprovesti odgovarajuće procedure za rešavanje problema.

Pogledajte i: Nove metode u borbi protiv plastike

Značaj koralnog grebena

Koralni greben predstavlja izvor hrane, ali i kulturni značaj. Oni štite obalna područja i doprinose razvoju turizma. Ove činjenice ukazuju da od koralnih grebena zavisi veliki broj ljudi, odnosno 275 miliona ljudi.

Naučnici smatraju da plastika omogućava niz bolesti i razvoj bakterija koje napadaju morske beskičmenjake, koji su zaslužni za napredak i bujanje koralnih grebena.

Takođe, grebeni predstavljaju važna staništa za ribe, a verovatnoća da se plastika zakači za koral i onemogući ribama život, vrlo je visoka, navode stručnjaci.

Plastika preti Indoneziji

Sprovedena istraživanja ukazala su na postojanje najveće količine plastičnog otpada u blizini Indonezije. Proučeno je više od 150 grebena iz četiri zemlje s azijsko-pacifičkog područja, od 2011. do 2014. godine, a plastika je otkrivena u trećini proučenih grebena.

Najviše plastike otkriveno je na grebenu u blizini Indonezije, zatim slede Tajlnd u Mjanmar.

Pogledajte i: Do 2030. EU zabranjuje plastiku za jednu upotrebu

Istraživanja ukazuju na probleme koje plastični otpad može prouzrokovati. Naime, ono utiče na korale poput stresa, jer sprečava prodiranje svetlosti i kiseonika, i na taj način omogućava idealne uslove za održavanje patogenih organizama.

Prema procenama stručnjaka, u okeanima se zadržava oko 12 miliona tona plastike.

14/05/2023 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments