Nove metode u borbi protiv plastike

03/05/2018 11:22

Nove metode u borbi protiv plastike

Kako naša planeta postaje sve zagađenije mesto za život, a upotreba plastika ne jenjava, naučnici već godinama pokušavaju da otkriju način za suzbijanje ove loše navike.

Sa Univerziteta u Portsmutu, Velika Britanija, navode da možda postoji način koji bi ubrzao proces razlaganja plastike.

Naime, ljudi koji upotrebljavaju plastiku, ostali su šokirani, kada je otkrivena informacija da ostrvo plastičnog smeća pluta po Tihom okeanu. Ostrvo je sve veće i veće, a plastika je materijal kom su potrebni vekovi da se razloži.

U pitanju je ozbiljan problem i civilizacija bi trebalo da razvije svest o štetnosti ovog materijala pre nego što u potpunosti nestane u njemu.

Naučnici sa britanskog Univerziteta u Portsmutu navode i da drugi univerziteti učestvuju u analizi hemije enzima, koja pomaže određenoj bakteriji u razgradnji najrasprotranjenijeg tipa plastike, koja je poznata po skraćenici PET. Uz pomoć jake svetlosti, uspeli su da promene strukturu enzima, i da ga ponovo ubace u bakteriju. Na ovaj način napravili su bolju i bržu verziju enzima.

Mikroskopski je uočeno, da bakterija, zahvaljujući ubrizganom enzimu, brže jede plastiku i na taj način ubrzava apsorpciju PET ambalaže.

Za sad, naučnici mogu da stvore mali broj ovakvih enzima, ali se radi na tome da to postane industrijski proces. Cilj je napraviti enzim dovoljno savršen da brzo pojede plastiku.

03/05/2018 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments