Opasnosti na Internetu: Kako zaštititi dete?

15/08/2017 14:45

Opasnosti na Internetu: Kako zaštititi dete?

Prema vodiču FBI, postoje određeni znakovi koje roditelji treba da prate kako bi saznali da li je njihovo dete ugroženo na Internetu.

Ukoliko dete provodi puno vremena u virtuelnom svetu, naročito noću, prvi je znak za uzbunu. Proverite sa kim se vaše dete dopisuje, a ukoliko su nepoznate osobe, odmah ih blokirajte. Iako će se možda vas tinedjžer u tom trenutku naljutiti na vas, vremenom će shvatiti da je ovo bila prava odluka. Jedan od znakova za uzbunu jeste i ukoliko dete sklanja mobilni telefon od vas ili sakriva monitor od kompjutera.

Kako zaštiti dete?

Iako opasnosti vrebaju na svakom ćošku u onlajn svetu, rešenje svakako nije da svom detetu u potpunosti zabranite pristup internetu. Objasnite mu/joj da nije bezbedno komunicirati sa strancima.

Četovanje i društvene mreže su idealna prilika da deca sa drugima podele svoje interese, ali i da naivno otkriju informacije koje ih mogu dovesti u opasnost. Kako biste smanjili šanse da se vaše dete nađe u opasnoti, predložite mu da na Internetu koristi samo ime ili nadimak, umesto punog imena i prezimena.

Takođe, podsetite ih da nikome ne odaju svoju adresu ili broj telefona, naziv škole u koju idu, da ne šalju svoje fotografije neznancima i ne dogovaraju upoznavanje sa nekim koga poznaju samo sa društvenim mreža.

Ako ipak ne želite da se oslonite samo na nadu da će dete poslušati vaše savete i biti oprezno kada surfuje Internetom, postoje brojni programi koji vam mogu pomoći da ga zaštitite. Pomoću njih, blokirajte skidanje neprimerenih sadržaja, ali bi svakako bilo dobro i da nadgledate šta deca traže na mreži.

Uvek možete pogledati istoriju otvorenih stranica, barem dok deca još uvek ne znaju da je izbrišu.

Dobra ideja je i da računar držite u dnevnoj sobi, na primer, umesto u detetovoj spavaćoj sobi jer ćete tako moći bolje da ga nadgledate.

15/08/2017 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments