Kako da budete sigurni na internetu?

13/06/2016 13:18

Kako da budete sigurni na internetu?

Internet nudi mnogo opcija, a njegove prednosti u sferi poslovanja, zabave, učenja, komunikaciji i drugog, ne mogu se nabrojati.

Međutim, postoji i druga strana interneta koja nije tako blistava. Naime, postoji više načina na koje možete sebe i svoje lične podatke da dovedete u opasnost.

Srećom, postoji način i da na jednostavan način zaštitite sebe na internetu i koristite sve njegove prednosti sa što manje brige.

Informišite se na vreme

Bez obzira na to na koji način koristite internet – veoma je važno da znate da postoji mogućnost da će vas nego prevariti. Zato je jako važno da se na vreme informišete o mogućim zloupotrebama vaših podataka na određenoj platformi, društvenoj mreži i slično.

Jedan od načina da to uradite je da pročitate sve uslove prilikom pristupanja nekoj online zajednici. Osim toga, možete temu istražiti i preko foruma, čitajući iskustva drugih korisnika koji su imali problem ili samo nude savete kako da ostanete bezbedni i zaštićeni na internetu.

Komplikovana šifra

Svaki profil na internetu zaštićen je lozinkom. Što je komplikovaniija i kompleksnija šifra – teže ju je “razbiti”. Zato je važno da za svoje profile na internetu odaberete jaku šifru koja će biti samo vama poznata.

Dobra šifra mora da sadrži reč od minimum šest slova, a korišćenje brojeva je veoma poželjno. Odaberite neku reč koja ne može tek tako lako da se dovede u vezu sa vama – izbegavajte lično ime, prezime, nadimak, kao i datum rođenja, mesto stanovanja i slično.

Proverite URL

Zašto je važno kako izgleda URL stranice sa koje želite nešto na primer da kupite? Zato što se baš ovde nalazi informacija o tome koliko je bezbedna ta kupovina, važno je samo da znate šta gledate.

Ako URL ima https i ikonu u obliku katanca, možete biti sigurni da je ta kupovina bezbedna i da vaši podaci neće biti (tako lako) zloupotrebljeni.

Pazite šta delite sa drugima

Na društvenim mrežama uobičajno je da se dele različite informacije, ali postoje neke koje ne biste smeli da postavljate javno. Među najosetljivijim informacijama upravo se nalaze lični podaci – kao što su adresa i mesto stanovanja, broj telefona, broj računa, broj lične karte, pasoša i slično.

Ovi podaci mogu biti od velike koristi hakerima koji mogu iskoristiti sve vaše lične podatke kako bi obavljali neke nedozvoljene transakcije i slično. Vaši podaci mogu završiti bilo gde i biti zloupotrebljeni na različite načine – zato pazite šta postavljate i sa kim delite svoje podatke!

13/06/2016 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments